– Det skal ikke være noen stygge andunger i vår barnehage. Bare svaner!
Med sin egen versjon av «Ut av mørket/Fallen Angel» har Mobarn Røsandåsen barnehage skapt engasjement og begeistring hos både nye og gamle Grand Prix-helter.
– Norge. Jeg har veldig lenge følt meg som den stygge andungen, både i musikkbransjen og gjennom oppveksten. Det viser seg at en dag blir den stygge andungen en svane, og jeg håper alle dere stygge andunger der hjemme forstår at en dag kommer alle til å se dere som en svane.
– Da Tix vant den norske Grand Prix-finalen, og holdt den takketalen, ble vi berørt som alle andre. Vi skjønte med en gang at dette var noe vi kunne ta tak i. Det skal ikke være noen stygge andunger i vår barnehage. Bare svaner.
Språk og psykisk helse
Det sier styrer Sonja Lønøy Bjørshol i Mobarn Røsandåsen barnehage på Averøy.
Sammen med pedagogisk leder Silje Mari Sæther, barna og de andre ansatte har de den siste tiden jobbet med et prosjekt som begynner å vekke oppmerksomhet. Nylig publiserte de sin egen versjon av Norges Grand Prix-bidrag, «Ut av mørket/Fallen Angel», i form av en musikkvideo.
Komplett med både englevinger og terninger med 6 på alle sider.
– Meldingene begynte å gå mellom oss allerede den samme kvelden han vant. Alt han både står for med sangen, og det han sa i takketalen, passet så utrolig godt inn i det vi jobber med akkurat nå.
Barnehagen har fire avdelinger, 13 ansatte og ligger på Averøy, en liten øykommune på nordvestlandet, mellom Kristiansund og Molde.
Styreren forklarer litt om bakgrunnen til at sangen gikk rett hjem:
– For det første har vi vært delaktig i å lage et årshjul om psykisk helse i kommunen, som skal implementeres i flere deler av tjenestetilbudet. Tanken er at man skal møte den samme tankegangen og fokuset flere steder, blant annet i barnehagene. Enn så lenge er prosjektet på forsøksstadiet, og vi er blant dem som tester det ut nå. Det betyr blant annet at vi dette kvartalet har fokus på folkehelse og livsmestring, sier Bjørshol.
Samtidig deltar barnehagen i Erasmus +-prosjektet «The Knowledge of Languages - a World without Borders», som startet i november i fjor og strekker seg over to år. Prosjektet involverer partnere fra fem land: Latvia, Tsjekkia, Romania og Tyrkia i tillegg til Norge.
– Der skal vi i samarbeid finne gode metoder for språkopplæring, men det handler vel så mye om å lære av hverandre. Vi er det desidert minste teamet som deltar, og er nye i et så stort prosjekt, noe som er lærerikt i seg selv.
Mye av tanken bak Erasmus+-prosjektene er at deltagerne skal kunne lære av å besøke hverandre. Så langt har pandemien satt en stopper for det.
– Vi er det siste besøket i programmet, høsten 2023, så vi har et lite håp om at det kan gjennomføres. Det er en del av workshopene som ikke er mulig å gjennomføre via teams, så akkurat det har vært et lite skår i gleden, sier styreren.
Forarbeidet og søkeprosessen startet allerede i februar i fjor, og barna ble inkludert fra barnehagestart. Men arbeidet skjøt virkelig fart med innspillingen av musikkvideoen. Der synger barna både på engelsk og norsk.
– Vi har snakket mye med barna om betydningen av teksten. Spesielt refrenget. Nå kan ungene den både på engelsk og norsk, og er godt kjent med hva den handler om. Tematikken i sangen passer helt perfekt for oss, sier Sæther.
– Samtidig som de har blitt rågode i engelsk?
– Det som er artig å se, er at jo mer de lærer, jo mer vil de lære. Før vi lagde musikkvideoen hadde vi allerede begynt å jobbe med engelsk i hverdagssituasjoner, og der har barna ned i 2-3-årsalderen vært med. Når de har lært seg det engelske ordet for eple, vil de lære seg appelsin. Noe som har fortsatt inn i arbeidet med videoen. Nå har de lært seg hva angel og heaven betyr. De synes det er artig.
Her kan du se musikkvideoen:
Terningkast
For jeg er så svak, jeg tenker fortsatt på alt
Jeg egentlig ville si til deg men aldri får sagt
Og hvem kan forstå hva du noen gang så i meg
//
Here in the dark inside the hole in my heart
I'm fighting all of my demons tryna tear me apart
And I'm still not sure what you ever saw in me
Slik går refrenget i «Ut av mørket/Fallen Angel». Da låta kom ut, ble den møtt av til dels slakt fra kritikerne. Dagbladets Anders Grønneberg ga terningkast 1, skrev en anmeldelse artisten selv og mange andre mente grenset til mobbing, og endte til slutt med at han måtte spise Tix sitt pannebånd på tv - og en debatt om åpenhet om psykisk helse.
– Vi har snakket mye blant annet om den terningen, og har den med i musikkvideoen. Men vår terning viser bare terningkast seks, sier Sæther, og legger til:
– Tix selv gjorde det jo også til en bra greie med å snu det til noe positivt.
En første versjon av musikkvideoen ble vist til de andre deltagerne i «No borders»-prosjektet.
– Vi har litt ulik tilnærming til temaet. Mens vi har en tanke om at vi lærer mens vi leker, noe i også viser fram i videoen, mens de andre kanskje jobber mer i klasserom. Samtidig har vi noe felles med Eurovision Song Contest, som nesten alle landene deltar i og har et forhold til. Når vi kommer til finalen, har de allerede hørt en versjon av det norske bidraget, sier Bjørshol.
Det er det allerede mange andre som også har gjort. Blant andre Tix selv - Andreas Haukeland.
– Han sendte en videohilsen til oss, noe som var utrolig stas. Den viste vi på storskjerm i barnehagen, mens vi drakk champagne fra stettglass.
Hilsen fra Bettan
Videoen har også vakt oppmerksomhet hos en annen Grand Prix-stjerne:
Sååå vidunderlig!!! Dette rører hjertet mitt! Så fint initiativ for barna. Musikk er et fint hjelpemiddel for mye! Takk til dere. Jeg er veldig stolt av Tix som er et flott forebilde! Vi ønsker han lykke til i Rotterdam. Hils alle barna.
Det skriver selveste Elisabeth «Bettan» Andreassen på Facebook-siden til barnehagen - komplett med et drøss hjerte- og danseemojier.
Dermed ble det også «La det swinge» på storskjerm, noe artisten selv også tydeligvis syntes om: Sååå gøy!!! La de swinge til du mister all kontroll!!! skriver hun.
– Vi har snakket litt med barna om engasjementet rundt videoen etter at den ble delt, men de skjønner ikke helt det. Så langt har den hatt over 6000 visninger. Det samler oss, budskapet hans. Det er tydelig noe som berører mange, sier Sæther.
De to kollegene forteller at prosjektet også har samlet de ansatte.
– Vi har et veldig godt arbeidsmiljø i utgangspunktet, der det er rom for å komme med svulstige ideer, og stor takhøyde. Vi har hatt veldig mange ideer underveis, og diskutert både på kveldstid og i helgene. Dette er jo relasjonsarbeid, og det smitter over både på barna og oss som jobber her, sier styreren.
– Vi er et godt team. Når man jobber med noe sånt, blir mer sammensveisa i personalgruppa. Vi utvikler oss, vi også. Og barna har deltatt hele veien, og tatt tak i ting som de synes er artig, legger Sæther til.
Bred bakgrunn
At barnehagen jobber nettopp med språk og psykisk helse, er kanskje ikke helt tilfeldig. Sonja Lønøy Bjørshol har blant mye annet jobbet i fire år for FN i Malaysia med flyktningebarn fra Malaysia.
– Der underviste jeg i engelsk, noe som var enda vanskeligere siden vi ikke snakket noe felles språk. Også da brukte jeg faktisk litt musikk i undervisningen. Jeg fikk også jobbe litt på den internasjonale skolen til barna mine, som ikke kunne et ord engelsk da de begynte der.
Mens pedagogisk leder Silje Sæther har bakgrunn fra organisasjonen CISV - en internasjonal fredsorganisasjon, som siden starten i 1951 har gjennomført omtrent 7000 internasjonale leire i over 60 land i samtlige verdensdeler.
– Under barnehagelærerutdanningen var jeg reiseleder for fire 11-åringer på en slik camp i Tyskland. Der snakket vi bare engelsk, forteller hun.
Nå håper både de og resten av barnehagen på poeng fra hele Europa når Tix står på scenen i Rotterdam.
– Vi har også hatt mange gode ideer på hva vi skal gjøre under finalen.
– Men hva om det blir 0 poeng, det blir jo litt nedtur?
– Nei, null poeng blir det ikke, sier styreren skråsikkert.