Heidi Nordby Lunde er leder i Oslo Høyre og stortingsrepresentant for partiet. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre
Heidi Nordby Lunde er leder i Oslo Høyre og stortingsrepresentant for partiet. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Vil sende foreldre med gratis kjernetid på kurs

Aktivitetsplikt for foreldre til barn med gratis kjernetid i barnehage. Det foreslår stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde foran helgens landsmøte i Høyre.

Publisert

- Vi tilbyr nå skattefinansiert kjernetid i barnehage. Det er flott, og da tenker jeg vi har frigjort tid slik at den ene eller begge foreldrene kan være i aktivitet. Jeg mener det er rimelig å si at vi kunne tenke oss noe tilbake, sier Heidi Nordby Lunde til Aftenposten.

Lunde peker på at mange av dem som får gratis kjernetid er flyktninger eller innvandrere som i dag ikke har forutsetninger for å gå ut i norsk arbeidsliv.

Hun foreslår på helgens landsmøte å opprette en prøveordning der foreldre som benytter seg av tilbudet om gratis kjernetid i barnehage, må delta på kvalifiseringsprogrammer dersom de ikke er i arbeid, aktivitet eller utdanning.

Gjelder 18.000 barn

I dag gis tilbudet om gratis opphold 20 timer i uka til familier som har en samlet inntekt på under 450.000 kroner.

Når inntektsgrensen heves fra 1. august 2018, vil familier med samlet inntekt under 535.000 kroner kunne søke om gratis halvdagsplass.

Ordningen gir gratis kjernetid for cirka 18.000 barn i Norge.

- Mister ikke plassen

Overfor Aftenposten understreker Heidi Nordby Lunde at barn ikke vil miste plassen selv om foreldre ikke skulle ønske å delta på noe aktivitetstilbud.

- Men vi vil koble tilbudet med en aktiv forventning overfor foreldrene. Jeg tror de fleste vil synes det er et godt tilbud, og at vi ikke trenger å bruke pisk, sier Lunde til Aftenposten.

Møter motbør

Forslaget vil møte motbør hos andre i partiet, blant andre Mathilde Tybring-Gjedde.

- Jeg er skeptisk til å innføre en plikt for foreldrene som i verste fall gjør at de ikke vil benytte seg av tilbudet, sier Tybring-Gjedde til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS