Heidi Nordby Lunde er stortingsrepresentant for Høyre. Foto: Høyre
Heidi Nordby Lunde er stortingsrepresentant for Høyre. Foto: Høyre

Fikk flertall for aktivitetsplikt for dem som får gratis kjernetid

Heidi Nordby Lunde fikk på Høyres landsmøte flertall for forslaget om en prøveordning med aktivitetsplikt for foreldre fra lavinntektsfamilier som benytter seg av gratis kjernetid i barnehage.

Publisert

I dag gis tilbudet om gratis opphold 20 timer i uka til familier som har en samlet inntekt på under 450.000 kroner.

Når inntektsgrensen heves fra 1. august 2018, vil familier med samlet inntekt under 535.000 kroner kunne søke om gratis halvdagsplass for barn mellom tre og fem år.

Ordningen gir gratis kjernetid for cirka 18.000 barn i Norge.

Forsøksordning

Nå ønsker det største regjeringspartiet å stille betingelser for dem som mottar tilbudet. Etter forslag fra lederen for Høyres integreringsutvalg, Heidi Nordby Lunde, ble det flertall på Høyres landsmøte for å innføre en forsøksordning med aktivitetsplikt for dem som får gratis kjernetid og som ikke er i aktivitet eller utdanning.

Det er Aftenposten som skriver dette.

Lunde pekte i forkant av landsmøtet på at mange av dem som får gratis kjernetid er flyktninger eller innvandrere som i dag ikke har forutsetninger for å gå ut i norsk arbeidsliv. Målet med ordningen er å få flere kvalifisert for arbeidslivet.

Kontroversielt

Forslaget har vært kontroversielt, også internt i Høyre.

- Jeg er skeptisk til å innføre en plikt for foreldrene som i verste fall gjør at de ikke vil benytte seg av tilbudet, sa Mathilde Tybring-Gjedde til Aftenposten i forrige uke.

Overfor Aftenposten understreket Heidi Nordby Lunde før landsmøtet at barn ikke vil miste plassen selv om foreldre ikke skulle ønske å delta på noe aktivitetstilbud.

- Men vi vil koble tilbudet med en aktiv forventning overfor foreldrene. Jeg tror de fleste vil synes det er et godt tilbud, og at vi ikke trenger å bruke pisk, sa Lunde til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS