I en ny svensk studie kommer det fram at kvinnelige barnehageansatte er enda mer utsatte enn andre støyutsatte yrkesgrupper for plager med hørselen.
I en ny svensk studie kommer det fram at kvinnelige barnehageansatte er enda mer utsatte enn andre støyutsatte yrkesgrupper for plager med hørselen.

Syv av ti kvinnelige barnehageansatte sier de lider av hørselsplager

En ny svensk studie viser at kvinnelige barnehageansatte får større problemer med hørselen enn andre kvinner.

Publisert

Lydnivået i barnehagen skader hørselen til de ansatte, kommer det fram i en studie gjennomført av Sahlgrenska akademien i Sverige. 

Les mer om studien her

Studien ble gjennomført som en spørreundersøkelse blant 4.718 barnehageansatte. Dette er noen av resultatene: 

* Syv av ti sier at de lider av hørselsplager.

* Nesten halvparten sier at de har problemer med å oppfatte tale. 

* Fire av ti har opplevd å bli hypersensitive mot lyd.  

Dette er betydelig mer enn kvinner som jobber i andre yrker, også yrkesgrupper som er utsatt for mye støy, ifølge studien. 

– Alarmerende

– Vi har en yrkesgruppe med mye høyere risiko for disse symptomene, og gjør man ikke noe med det er det alarmerende. Vi må få ned lydnivåene og en roligere barnehage, sier Sofie Fredriksson til studiestedets nettside. 

Hun er audionom ved avdelingen for Arbeids- og miljømedisin ved Sahlgrenska akademin, og står bak studien. 

Fredriksson peker på at barnehageansatte, i motsetning til andre yrkesgrupper som er utsatt for støy, er nødt til å bruke hørselen for å få med seg viktig informasjon. Selv om de risikerer å ta skade av det. 

– Barnehagelærere er dermed mye mer utsatt enn andre yrkesgrupper med tilsvarende støynivå. Symptomene kan trigges av det bråkete miljøet, samtidig som det er vanskelig å bruke hørselsvern, sier Fredriksson. 

Nedsatt hørsel og tinnitus var tilstander som også ble hyppigere rapportert, men der var ikke forskjellen like merkbar fra kvinner generelt. 

Både barn og voksne utsatt

Silje Grønfoss i Utdanningsforbundet forteller til Nrk, som først omtalte studien, at det aktivt jobbes med støy i barnehagene. Ikke bare for de ansattes del.

– Det henger jo sammen at tiltakene man gjør for voksne også hjelper barn. Barna er gjerne lenger i barnehagen enn voksne, så det er minst like viktig for dem at vi gjør tiltak for å holde støynivåene nede, sier hun, og forteller at hun kjenner til mange som sliter med hørselen etter å ha jobbet i barnehage.

– Det er ikke noe tvil om at støy kan gi helseplager, ikke bare hørselsskader, sier Anne Eikrem, yrkeshygieniker hos Arbeidstilsynet til Nrk.

– Hvis en arbeidstaker blir syk eller får plager på grunn av arbeidsplassen, så har leger ansvar for å melde ifra til Arbeidstilsynet. Vi vet at det dessverre er stor underrapportering. Hvis det blir påvist for høye støynivåer, må man vurdere tiltak. Det kan være valg av gulvmateriale, utforming av rommene, og å ha barna i mindre grupper, sier Eikrem.

Powered by Labrador CMS