Skolenes landsforbund krever at ansatte i undervisnings- og opplæringssektoren blir prioritert dersom de ønsker å ta influensavaksine.

– Skoler og barnehager tåler ikke en ny fraværsbølge som skyldes influensa

Skolenes landsforbund krever at ansatte i skoler og barnehager prioriteres til influensavaksine.

Publisert Sist oppdatert

Mange ansatte i skoler og barnehager må holde seg borte fra jobb på grunn av symptomer på luftveisinfeksjon. Å dekke opp for dette fraværet er krevende, og det sliter på de andre ansatte som er på jobb, påpeker LOs skoleforbund i en pressemelding.

Forbundsleder Anne Finborud sier skoler og barnehager ikke tåler en ny fraværsbølge som skyldes influensa, på toppen av det koronarelaterte fraværet.

Forbundet krever derfor at ansatte i undervisnings- og opplæringssektoren blir prioritert dersom de ønsker å ta influensavaksine.

Risiko for å bli smittet

Folkehelseinstituttet (FHI) greide i år å få tak i 1,2 millioner doser influensavaksine, som er foreholdt målgruppene (personer i risikogrupper og helsepersonell). Dette dekker bare to tredeler av behovet, opplyser de på sine nettsider. Apotekenes doser er derfor også reservert for målgruppene frem til 1. desember.

– Vi er kjent med at mange kommuner begynner å gå tomme for vaksine. Skolenes landsforbund mener at ansatte i skoler og barnehager må bli en del av målgruppen, altså at lærere blir prioritert dersom de ønsker å ta vaksinen. Og de skal få den gratis, sier Anne Finborud i pressemeldingen.

Skolenes landsforbund mener ansatte i undervisnings- og opplæringssektoren utfører samfunnskritiske oppgaver.

– Landets lærere gjør en formidabel jobb i den vanskelige tiden vi er inne i. Det at skoler og barnehager holder åpnet, bidrar i stor grad til at AS Norge går rundt. Ansatte i skoler og barnehager møter på jobb hver dag, til tross for at de er mer utsatt for smitte enn mange andre yrkesgrupper, sier Finborud.

Hun begrunner dette med at énmetersregelen ikke gjelder i skoler og barnehager, og at personalet derfor løper en stor risiko for å bli smittet av influensa.

FHI: Andre grupper må vente

FHI skriver på sine nettsider at mange ulike virksomheter i offentlig og privat sektor har hatt et ønske om å vaksinere sine ansatte mot influensa denne sesongen, blant annet for å redusere sykefraværet.

«Dette er forståelig, men i år må vaksinering av ansatte som ikke er i målgruppene avvente lagerbeholdningen på apotekene etter 1. desember. Dette fordi Helsedirektoratet har gitt en faglig anbefaling om at leger og farmasøyter kun skal ordinere og rekvirere influensavaksine til personer i målgruppene i denne perioden. Det er heller ikke gitt noen anbefaling om prioritering av personer i såkalte kritiske samfunnsfunksjoner,» skriver FHI.

Powered by Labrador CMS