Skage barnehage i Overhalle kommune ble ferdig i juli 2017 med plass til 140 barn og rundt 50 voksne.
Skage barnehage i Overhalle kommune ble ferdig i juli 2017 med plass til 140 barn og rundt 50 voksne.

Her er landets første svanemerkede barnehage

Skage barnehage i Overhalla i Nord-Trøndelag er Norges første svanemerkede barnehage og trolig den mest miljøeffektive.

Publisert Sist oppdatert

– Dette symbolbygget er kanskje den mest miljøeffektive barnehagen i landet, og et eksempel til etterfølgelse for andre kommuner, sier Ola Rise, fagrådgiver i Svanemerket til Norsk VVS.

Les hele saken her.

Svanemerket vurderer alt ut fra et livssyklusperspektiv. For denne barnehagen betyr det for eksempel at både byggeprosess, bruk og forvaltning ses i sammenheng.

Byggematerialer og kjemiske produkter har blitt kontrollert - alt fra treet som brukes i takstolene til sparkelen på badene. Dermed får både barna og de voksne et bedre innemiljø der de slipper å bli eksponert for mange miljøgifter og andre skadelige kjemikalier.

Svanemerket tillater ikke bruk av anti-bakterielle kjemikalier i bygg fordi disse stoffene kan bidra til økt antibiotika-resistens. Kjemikaliene som brukes, er også giftige (det er jo derfor de dreper bakteriene), og de er derfor forbudt av Svanemerket.

Skage barnehage sitt energiforbruk ligger under passivhusnivå. Barnehagen har et hybrid solcelle- og solfangeranlegg som forsyner barnehagen med strøm og varmtvann.

På grunn av smarte løsninger og god isolasjon trengs det ikke så mye energi for å varme opp bygget, varmtvannet eller ventilasjonen. Svanemerkets krav til byggets energiforbruk er alltid strengere enn gjeldende tekniske forskrifter.

Det er også stilt krav til innendørs lyddemping, slik at det akustiske innemiljøet blir bra for både barn og ansatte. Barnehagen har lydklasse B.

Det er lokale GL Bygg som har oppført Skage barnehage. De har klart å møte de strenge kravene Svanemerket stiller til selve byggeprosessen, både når det gjelder lufttetthet, håndtering av kjemikalier og avfall og sikring mot fuktskader.

Bygget ble ferdig i juli 2017 med plass til 140 barn og rundt 50 voksne.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS