Skal det være en kjærlighet på pinne med larve i? Barnehagebarna lot seg fascinere av godteri med en helt ekte larve inni.
Skal det være en kjærlighet på pinne med larve i? Barnehagebarna lot seg fascinere av godteri med en helt ekte larve inni.

Skal det være en larve til formiddagsmat?

Tok barnehagen med på Pestaurant der larver og gresshopper var hovedretten. – Insekter er framtidens mat, sier Espen Agnalt i Rentokil.

Publisert Sist oppdatert

80 barn fra fire barnehager møtte opp i Mathallen i Oslo onsdag for å lære mer om fremtidens mat. Og hva er det? Jo, insekter. Arrangementet Pestaurant ble arrangert av skadedyrkontrollen Rentokil og fokuset var positive holdninger til mat, bærekraftig ernæring og hva man kan og ikke kan spise.

Og selvfølgelig ble det servert mat av insekter. Rentokil ville utfordre barn og voksne litt ved å oppfordre dem til å utforske insekter som næringskilde.

– Det mest nærliggende for barnehager som ønsker å utnytte næringsinnholdet i insekter er å skaffe seg insektsmel, sier Espen Agnalt i Rentokil.

Inneholder dobbelt så mye jern

Det er nemlig mye mer næringsrikt enn vanlig mel, og man kan blande det med hvetemel ut i fra hvor mye man ønsker av hver del.

– 100 gram sirissmel inneholder omega 3 og har dobbelt så mye jern i seg som spinat. I tillegg inneholder det proteiner og lite fett, sier Agnalt.

I tillegg til å smake på insektsretter, tilberedt av Kulinarisk akademi, er Pestaurant en arena hvor publikum oppfordres til åpnere forhold til forskjellige matretter. Dette er spesielt viktig hos den oppvoksende generasjon, mener Agnalt.

Insekter er kommet for å bli

– Vi ser jo at interesser hos barnehager er stor og mange har lyst til å komme hit i dag for å ta del i årets Pestaurant. For oss er det viktig å sette fokus på barna nettopp fordi de er fordomsfrie og åpne for tanken, noe som nettopp er begrensingen hos mange voksne.

Han sier at insekteter er kommet for å bli en del av vår matkultur og det må vurderes ut i fra hvordan det smaker og ikke hvordan det ser ut.

– Barn synes ikke bare dette er spennende og smaker godt. De omfavner også tanken på at insekter kan være en naturlig matkilde - det ser vi her i dag blant barna som synes dette er morsomt og for oss er det viktig å servere en flott opplevelse for barna, sier Espen Agnalt.

Han mener insekter egner seg veldig godt i de fleste retter fordi det ikke har en markant smak. For eksempel vil du knapt smake forskjellen på om det er kjøttdeig eller insekter i tacoen, da tacokrydderet er det som gir smak.

– Vi i Rentokil jobber også med mattrygghet, og derfor ønsker vi å lære barna hva som er trygg mat og hva som ikke er trygg mat. I dag serveres det 100 prosent trygg mat. Tilbakemeldingen fra barna er at det som serveres her på Pestaurant i dag er spennende og smaker godt, og vi håper barna kan ta med seg disse holdningene videre i livet, for det er så mange gode smaker der ute om man tør å utforske forskjellige matkulturer, sier Agnalt.

– Kjempegodt!

Han sier at insekter er et godt alternativ til kjøtt for å få i seg protein.

– Vi kan ikke fortsette å produsere kjøtt til alle på kloden, vi må tenke alternativt, sier Agnalt.

Han smiler når han ser en barnehagejente plukke opp en siriss for å putte den i munnen, helt uten forbehold.

Framtidens mat

– Dette er kjempegodt! Nå skal jeg prøve kjærlighet på pinne med larver i! stråler hun.

– Dette er framtidens mat, konstaterer Agnalt.

Passer bra at framtidens voksne setter pris på småkrypene og ikke synes det er noe rart at det ligger en gresshoppe på pizzaen.

Her kan du se en liten video fra prøvesmakingen.

Støtte fra FN

Dette ble servert på Pestaurant. Kanskje lar du deg inspirere?

  • Potetvaffel med creme fraiche og siriss-gresshopper.
  • Chili- og sitronmarinert laks med ponzu og locust-gresshopper.
  • Sjokoladekrem med chilistekte gresshopper og pistasjnøtter.
  • Sjokoladekake med melbillelarver.

Dagbladet skriver at FN støtter opp om insekter i kosten. Gresshopper, larver og maur er fulle av vitaminer og proteiner, inneholder sink og kalsium, men lite fett.

Hundre gram gresshopper inneholder opp til 25 gram protein og seks gram fett. Mørbrad biff har til gjengjeld 29 gram protein og 21 gram fett.

Powered by Labrador CMS