«Dette er noko som aldri skulle ha skjedd, men me har ikkje vore klar over at me har giftig sopp på uteområdet vårt,», skriver styreren i Knutatunet barnehage i en e-post til foreldrene. Bildet av soppen flatklokkehatt er hentet fra Store norske leksikon. Foto: Vaksdal kommune/Klaus Høiland
«Dette er noko som aldri skulle ha skjedd, men me har ikkje vore klar over at me har giftig sopp på uteområdet vårt,», skriver styreren i Knutatunet barnehage i en e-post til foreldrene. Bildet av soppen flatklokkehatt er hentet fra Store norske leksikon. Foto: Vaksdal kommune/Klaus Høiland

To barn til sykehus – spiste giftig sopp i barnehagen

«Eg beklager så mykje til dei borna og foreldra som har vorte utset for dette, og eg er verkeleg glad for at det ser ut til å gå bra med borna dykkar,» skriver barnehagestyreren i en e-post til alle foreldrene.

Publisert

Det var mandag at to barn i Knutatunet barnehage i Vaksdal kommune ble sendt til Haukeland sjukehus etter at de har spist av den giftige soppen flatklokkehatt på barnehagens område.

Ifølge Store medisinske leksikon er flatklokkehatt nesten like giftig som hvit eller grønn fluesopp.

Avisa Hordaland har fått tilgang til en e-post som barnehagens styrer har sendt ut til foreldrene i barnehagen mandag kveld.

I e-posten til foreldrene forteller styreren at personalet mandag ettermiddag oppdaget at to barn hadde spist giftig sopp i barnehagen. Ansatte tok umiddelbart kontakt med giftsentralen som igjen konstaterte at soppen var giftig.

«Me veit ikkje om fleire av borna kan ha spist av same soppen, så eg ber om at alle må vera på vakt overfor symptom», skriver styrer Brita Hesjedal Lunde i e-posten.

Ser ut til å ha gått bra

Til barnehage.no sier barnehagestyreren at det til alt hell ser ut til å ha gått bra med de to barna som fikk i seg den giftige soppen.

- Vi har heller ikke fått noen tilbakemelding fra andre foreldre som har registrert noen symptomer hos sine barn, sier Brita Hesjedal Lunde.

Soppen har ifølge styreren vokst under en tujahekk helt i utkanten av barnehagens lekeområde.

- Den er så liten at det nesten ikke går an å se at den er der. Men ganske tilfeldig ble en ansatt oppmerksom på at det var to fireåringer som lekte under hekken og som spiste av soppen, sier Brita Hesjedal Lunde.

- Skulle aldri skjedd

Tirsdag har folk fra eiendomsavdelingen i Vaksdal kommune vært i barnehagen for å sørge for at det ikke finnes mer av den giftige soppen i barnehagen.

- Nå vil vi også sørge for å fjerne sopp fortløpende dersom det vokser mer på vårt område, sier barnehagestyreren til barnehage.no.

Aktuelle symptomer ved inntak av flatklokkehatt er magesmerter og diaré, og de kan komme mange timer etter inntak av soppen. Giften kan gi leverskader.

I e-posten til foreldrene beklager styreren hendelsen.

«Dette er noko som aldri skulle ha skjedd, men me har ikkje vore klar over at me har giftig sopp på uteområdet vårt,» skriver Brita Hesjedal Lunde til foreldrene.

Powered by Labrador CMS