Fylkesmannen slår fast at barnehagen må stenge, foreldre raser og nå går det mot rettssak
Trondheim kommune ville stenge Gnist Trøa. Nå har Fylkesmannen i Møre og Romsdal konkludert med at det er riktig å gjøre. Gnist på sin side varsler rettssak, mens deler av foreldregruppen reagerer.
Det var før helga at meldingen fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal kom. Trondheim kommunes vedtak om å stenge Gnist Trøa barnehage i Trondheim ble opprettholdt:
«Med hjemmel i barnehageloven § 16 stadfester Fylkesmannen Trondheim kommunes vedtak om stenging av Gnist Trøa Barnehage AS. Klagen er avslått.
Varig stenging iverksettes fra og med 1. mars 2020. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages jf. fvl.§ 28.»
Vedtaket
Det var 1. februar i år at Trondheim kommune gjorde vedtaket om varig stenging av barnehagen. Kort oppsummert la kommunen blant annet vekt på en bekymring fra pedagogisk psykologisk tjeneste om at barnehagens praksis medførte negativ utvikling hos barn. Kommunen la også vekt på sine egne observasjoner i barnehagen, klager fra foreldre, og det kommunen oppfattet som mangelfull forståelse for pedagogisk arbeid og at den pedagogiske praksisen i barnehagen ikke er i samsvar med kravene i barnehageloven.
– Fylkesmannen registrerer at det er stor uenighet mellom barnehagen og kommunen som tilsynsmyndighet om hvilket faktum som skal legges til grunn i denne saken, skriver Fylkesmannen i sin avgjørelse.
Blant annet har barnehagen anført at saken er mangelfullt utredet, og at kontradiksjonen ikke har vært tilstrekkelig ivaretatt. Fylkesmannen har hatt møter med både kommunen og barnehagen, for å sikre seg et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag, heter det i vedtaket.
Nederst i saken kan du lese Fylkesmannens vurdering av den konkrete begrunnelsen av kommunens vedtak og Trondheim kommunes vurderinger av barnehagens praksis i forhold til barnehageloven med forskrifter.
Inhabil
Det er Fylkesmannen i Møre og Romsdal som har behandlet saken. Årsaken er at en fagkoordinator på barnehageområdet hos Fylkesmannen i Trøndelag har vært aktivt involvert i saken, blant annet ved at han har sendt klage til kommunen med anmodning om at kommunen åpner tilsyn av Gnist Trøa. Dermed ble Fylkesmannen i Møre og Romsdal oppnevnt som settefylkesmann.
Fylkesmannens vedtak er på 16 sider. Her går Fylkesmannen gjennom en rekke punkt hvor de konkluderer med at barnehageeieren ikke oppfyller barnehageloven. Blant annet konkluderer fylkesmannen med at barnehagens pedagogiske praksis har vært mangelfull over lang tid.
– Fylkesmannen ser også at barnehagen over lang tid har fått mulighet til å rette forholdene, uten at dette har blitt gjort på en måte som tilfredsstiller lovkravene, heter det i vedtaket.
Videre heter det blant annet:
– Flere hendelser som fremkommer i saken, viser at barnehagen ikke godt nok forebygger og sørger for trygghet og omsorg for barna i barnehagen.
Klaget
Det var 22. februar at barnehagen sendte klage på kommunens vedtak. Ifølge vedtaket til Fylkesmannen, har barnehagen vært enig med kommunen i at det har inntrådt uønskede hendelser, og at de bør forbedre driften på enkelte områder. Barnehagen var imidlertid uenig med kommunen når det gjaldt spørsmålet om hvorvidt barnehagen har drevet under de minstestandardene som barnehageloven fastsetter.
Barnehagen mente også at faktum som kommunen la til grunn i sitt vedtak var uriktig og mangelfullt.
I vedtaket fra Fylkesmannen listes det opp en rekke punkt hvor barnehagen er uenig med kommunen:
- Kommunen har gjengitt situasjonsbeskrivelser som avviker fra barnehagens syn, uten å avklare hvilket faktum som var riktig eller mest sannsynlig.
- Kommunen har generalisert på bakgrunn av enkelthendelser og lite utredet faktarunnlag.
- Mange av vurderingene kan påvirkes av ulike pedagogiske verdisyn og et negativt syn på kommersielle barnehager.
- Kommunen har et ubalansert bilde av foreldregruppas syn.
- Kommunen har ikke snakket med de ansatte ved barnehagen.
- Kommunen har gitt inntrykk av at barnehagen ikke har innrettet seg etter kommunen sine pålegg og anbefalinger siden 2014. Barnehagen har ikke fått påvist lovbrudd av Fagenheten for oppvekst og utdanning før 2018.
- Kommunens forhåndsvarsel om stenging og vedtak om stenging er tilnærmet identiske. Dette til tross for at barnehagens omfattende uttalelse på forhåndsvarselet som inneholdt en avvikende fremstilling av faktum.
- Kommunens metodebruk med observasjon i barnehagen har store svakheter, og dette fører til at faktum ikke blir korrekt.
Barnehagen hevder også i sitt tilsvar at kommunen ikke har hatt tilstrekkelig dialog og veiledning med barnehagen, og at kommunen ikke har konkretisert hvilke endringer de mener barnehagen må utføre for å bedre den pedagogiske praksisen.
Fylkesmannens vurdering
I sitt vedtak skriver Fylkesmannen at de registrerer at det er stor uenighet mellom barnehagen og kommunen om hvilket faktum som skal legges til grunn.
- For å sikre oss at vi har et tilstrekkelig godt beslutningsgrunnlag, avholdt vi møter med både Trondheim kommune og barnehagen. Vi vurderer det derfor slik at faktum i denne saken er tilstrekkelig opplyst til at vi kan treffe endelig vedtak. De påståtte feil i kommunens saksbehandling om utredningsplikt og plikt til kontradiksjon, anses uansett som reparert ved at alle sider av saken nå blir gjennomgått av klageinstansen.
Underveis i saken har kommunen hatt observatører til stede i barnehagen. I vedtaket skriver Fylkesmannen at det er forståelig at situasjonen med observasjon i barnehagen har påvirket de ansatte og har blitt opplevd både unaturlig og krevende.
– Observasjon som metode er likevel den metoden som er naturlig å benytte når en skal gjøre seg opp en mening og vurdere praksis i en pedagogisk virksomhet (…) At kommunen som barnehagemyndighet har valgt å ha observatører i barnehagen kontinuerlig, er ekstraordinært og viser kommunens vurdering av alvorligheten i saken, heter det i vedtaket.
Fylkesmannen vurderte det slik at observasjon som metode gir nyttig informasjonen for å kunne tolke og vurdere praksisen.
Pressemeldingen
Da Fylkesmannens avgjørelse i saken ble offentlig, la Trondheim kommune ut en pressemelding på sine nettsider.
– Dette bekrefter at fylkesmannen i likhet med kommunen er opptatt av god barnehagekvalitet. Avgjørelsen er en seier for barna og en anerkjennelse av de private og kommunale barnehagene som hver dag jobber med å skape god kvalitet for barn i barnehage, sa direktøren for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid, i Trondheim kommune om vedtaket.
I pressemeldingen sto det videre at mange av foreldrene hadde søkt om overflytting til andre barnehager, da kommunens stengingsvedtak kom i vinter.
"Barnehagen har fortsatt å ta opp nye barn, og kommunen skal nå finne plasser til omtrent 90 barn. Skolestarterne vil få et tilbud på Kattem skole, mens Myrskogen kan ta imot rundt 50 barn. Dersom dette ikke er nok, vil kommunen bistå foreldre med å finne plasser i andre barnehager med ledig kapasitet", heter det i pressemeldingen.
– Vi skal gi alle barna et godt barnehagetilbud, sa Camilla Nereid, og opplyste om at de nye plassene ville være klare umiddelbart, og for å gjøre oppstarten så bra som mulig for både barn, foreldre og ansatte la de nå en plan for opptak og oppstart for barna ved Gnist Trøa.
I pressemeldingen uttalte Nereid videre at hun håpet at fylkesmannens avgjørelse vil skape presedens.
– I vårt tilsyn har vi hele tida hatt fokus på barnas beste. Det er første gang vi har opplevd at en barnehage, det være seg privat eller kommunal, ikke har fulgt opp tilsynsmyndighetens råd, men i stedet fortsatt med en praksis der barna blir skadelidende. Vi har hele tida ment at lovens vilkår for stenging er oppfylt. Derfor er Fylkesmannens avgjørelse viktig og riktig, sa Nereid.
LES OGSÅ: Trondheim kommune har utsatt avgjørelsen om stengingstruet barnehage.
LES OGSÅ: Truet med stenging - får en siste sjanse.
Til retten
Børre Andreassen, markeds- og informasjonssjef i Gnist sier til barnehage.no at de driver barnehagen med ett eneste mål: Å skape en god hverdag for barna.
– Alle foreldre vet at barn trenger stabilitet og trygghet. Derfor må denne typen beslutninger, for barnas skyld, skje med den grundighet de fortjener. Det opplever vi ikke har skjedd her, sier han.
Gnist mener at Fylkesmannen har kommet til konklusjonen uten å gjøre selvstendige undersøkelser av hvordan barnehagen faktisk drives, men basert sine vurderinger på kommunens beskrivelser.
– Fylkesmannen har også unnlatt å vurdere vesentlige deler av barnehagens kritikk mot kommunens saksbehandling og vurderinger. Vi mener fylkesmannens vedtak er ugyldig og vil bringe dette inn for domstolene for en rettslig prøving.
Opprøret
Meldingen om at Fylkesmannen opprettholdt vedtaket har ikke bare blitt godt mottatt. Adresseavisen kunne mandag melde om et foreldremøte, hvor foreldrene til de 90 barna som var igjen i barnehagen var innkalt.
– Vi som foreldre blir sjokkert over hvordan dette har blitt håndtert. Det var en gjeng veldig frustrerte foreldre som gikk fra foreldremøtet, sa Roy Hansen til avisa (for abonnenter).
Ifølge Adresseavisen hadde rundt 80 foreldre møtt, og like før møtet ble det amper stemning over at Fylkesmannen hadde informert om vedtaket i en pressemelding - før foreldrene var varslet.
– Ca. 90 barn og 180 foreldre, som er storfornøyd med kanskje byens beste barnehage, skal med et pennestrøk få hverdagen snudd på hodet, skrev en av foreldrene i et debattinnlegg til Adresseavisen mandag formiddag.