Monsens turtips. Lars Monsen har krysset Canada, Alaska og Norge, og har sovet over 4000 døgn i sovepose. Tipsene er hentet fra boken «101 villmarkstips».

Full fyr med Lars Monsen

Plages du med leirbålet? Her er Lars Monsens tips for å få fyr.

Publisert Sist oppdatert

Når man er på tur er det viktig å virkelig nyte friluftslivet. Og det gjør man best rundt bålet — turens naturlige midtpunkt. Det er perfekt å lage varm mat og drikke på, det gir god varme til frosne fingre og tær og om noen av barna har blitt våte gir det god klestørk.

I boken "101 villmarkstips" avslører Monsen at en av hemmelighetene bak det å kunne tenne bål under alle slags forhold er såpass enkel som tørre fyrstikker og naturlige hjelpemidler som never, tyrifliser og tørt gress.

– Bålet gir ikke bare varme til matlaging og tørking av klær, det fyller også sjela med ro og harmoni. Mennesket har stirret inn i bålflammer siden tidenes morgen, og dette har nok større, positiv helseeffekt enn mange er klar over, sier Lars Monsen.

Her noen av Monsens tips til et godt bål.

1. Start bålet med tynn grankvist

På de nederste greinene på grantrær vil du finne mye tørr kvist som egner seg utmerket til å starte bålet med. Ytterst på greinene er det et nettverk av millimetertynn, død barkvist — og det er disse du skal bruke. Samle sammen en bunt og tenn på.

2. Slitere drøyer bålet

Med en eller to rundstokker, gjerne kalt slitere, er det enkelt å bygge opp bålet fordi du da har noe å støtte de tørre kvistene mot — samtidig som du får le til å tenne fyrstikken. Sliterne kan legges parallelt eller plasseres i en bred v-form. Til mindre bål gjør mini-slitere samme nytte.

3. Hva er god ved?

Det er mulig å lage bål med rå ved, men regelen for folk flest er å bruke død ved fordi den brenner lettere. Kvistene skal knekke lett når du bøyer dem, og helst med et lite smell. Barkfrie kviser er god ved — og god ved er lett ved.

4. Grav deg ned til bakkenivå

Det er en dårlig idé å tenne bålet direkte på snø eller is, så på vinteren må du grave deg ned til bakkenivå først. Legg deretter åtte-ti kvister som et gulv på marka før du bygger opp bålet. Dette hjelper også på fuktig mark om sommeren.

5. Steinring rundt bålet

Hensikten med å lage en ring av steiner rundt bålet er å hindre flammene i å spre seg. Dette er god sikring, spesielt i furuskog. I stedet for steiner kan du bruke sand og grus.

6. Er det mulig å unngå bålrøyken?

Nei, men det er mulig å komme seg unna den verste røyken. Det kan man gjøre ved at alle rundt bålet setter slik at vinden får fritt leide over bålet. Det er dessuten bedre å fyre bål i høyt åpent lende, enn i dype groper og i skjul av store steiner.

Lykke til. Og god tur!

Powered by Labrador CMS