DEBATT

Barnehagelærer og kronikør Nathalia Rabiah Butt ønsker foreldre velkommen til å fortelle om sine høytider og hjelpe barnehagen og markere dem.
Barnehagelærer og kronikør Nathalia Rabiah Butt ønsker foreldre velkommen til å fortelle om sine høytider og hjelpe barnehagen og markere dem.

– La barna få delta i alle høytider

– Å sende sitt barn med en annet tro eller livssyn til kirken i juletider med sin avdeling vil ikke påvirke barnets egen religion eller tilhørighet, tvert imot, mener barnehagelærerstudent Nathalia Rabiah Butt.

Publisert Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at Norge er et flerkulturelt samfunn med ulike religioner og livssyn. Det er også derfor det er viktig å introdusere barna for disse ulikhetene allerede i barnehagen, nettopp for å skape respekt og forståelse for det å være forskjellig.

Jeg hadde senest i går kveld en samtale med en venninne som på lik linje som meg er norsk pakistaner og muslim. Hun fortalte meg at hun hadde tenkt å holde datteren hjemme fra barnehagens kirkebesøk fordi hun oppfattet det som unødvendig å sende sin femåring dit grunnet deres religion. Det fikk meg til å gruble veldig.

Jeg er selv vokst opp med en far og mor som alltid var delaktige i de ulike aktivitetene som kom rundt juletider i barnehagen og på skolen, jeg husker fremdeles kirkebesøket mitt. Derfor har jeg selv aldri forstått hvorfor andre barn fra ulike religioner ikke får lov av sine foreldre å delta på et kirkebesøk. Hva er det som skremmer disse foreldrene?

I rammeplanen står det følgende:

«Med kristne grunnverdier forstås medmenneskelighet eller nestekjærlighet, tilgivelse, menneskeverd, likeverd, ansvar for fellesskapet, ærlighet og rettferdighet. Dette er verdier vi også finner igjen i de fleste religioner og livssyn».

Å sende sitt barn med en annen tro eller livssyn til kirken i juletider med sin avdeling vil ikke påvirke barnets egen religion eller tilhørighet, tvert imot. Barnet vil introduseres til en del av samfunnet som det må ha kjennskap til for å forstå og respektere at det finnes andre barn som går til kirken og (f.eks) ikke til moskeen som det selv. Det vil skape en bevissthet over hva julen dreier seg om og til og med hvorfor julen er til.

I mitt første år som barnehagelærerstudent var læreren min veldig opptatt av viktigheten med å jobbe mer med de ulike religioner og livssyn i barnehagen, nettopp fordi Norge er et flerkulturelt samfunn med ulik tro. Og for å skape en felles forståelse og respekt er det viktig å starte tidlig med å introdusere disse ulikhetene. Og hvor andre steder enn i barnehagen kan det bli mer spennende å snakke om noe nytt og ulikt enn det en er vant med selv?

Derfor er det viktig at man som foreldre, uansett religion, tro eller livssyn tenker på barnets beste og hvor viktig dette er for barnets selvutvikling for videre forståelse for medmenneskene sine og deres tro. Det er viktig at barn får lære litt om hverandres trosbakgrunn og at de opplever å få anerkjennelse for deres religion og tro fra de andre i barnegruppen. Det er viktig å la barna delta på markeringen av jul i barnehagen, om det så er kirkebesøk, juleevangeliet, pepperkakebaking, julepynt, besøk av nissen og alt det morsomme og spennende som følger med i en magisk barnehagehverdag.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Derfor gjelder ikke dette bare markering av jul i barnehagen, men vi som jobber med barn må bli flinkere med å markere andre høytider fra ulike religioner også. Og her er foreldres deltagelse utrolig viktig. Kom og spør oss om dere vil at vi skal markere eid i barnehagen, eller diwali eller andre høytider. Vi synes det er utrolig gøy om foreldrene kan bli med og bidra til en felles forståelse av ulike religioner og livssyn. Barn er nysgjerrige individer, de er sugne på å lære noe nytt og spennende hver dag. La oss sammen gi dem det!

Og grunnen til at jeg som en 33-åring fremdeles husker kirkebesøket mitt i mine barndomstider, er nettopp fordi det var et magisk øyeblikk for meg. La oss introdusere barna våre for ulikhetene, for det er disse ulikhetene som vil skape et samfunn for barna våre i morgen, fullpakket med respekt, forståelse og kjærlighet for hverandre!

Har du meninger om kronikken eller noe på hjertet du vil dele med andre? Del i kommentarfeltet under eller send til oss på [email protected]

Powered by Labrador CMS