Følelsen av å være utelatt kan gå hardt inn på et barn.
Følelsen av å være utelatt kan gå hardt inn på et barn.

Bør det finnes regler for hvem man skal be i bursdag?

Ja, mener Vera Holst som er daglig leder i Markaplassen Barnehage.

Publisert Sist oppdatert

Bursdagsselskaper er forbundet med glede. Barna ser frem til den store dagen. De prater om alt det gode de skal spise og hvor gøy de skal ha det sammen. Men hva om ikke alle blir invitert? Hva føler en fireåring når hun hører de jevnaldrende jentene på avdelingen prate om en bursdag hun ikke er invitert i?

Blir lei seg

Følelsen av å være utelatt kan gå hardt inn på et barn.

– Det kan få konsekvenser både før og i etterkant av bursdagen. Det kan gå utover barnets barnehagehverdag i nesten en hel uke, sier Vera Holst som er daglig leder i Markaplassen Barnehage i Trondheim.

– Dette kan ses i sammenheng med den store debatten som er i barnehagen i forhold til mobbing og ekskludering. Når et barn ikke blir invitert i bursdag blir det ekskludert fra en gruppe, og det vil ikke vi i barnehagen være en del av, fortsetter hun.

Bør legge føringer

– Kan barnehagen pålegge foreldrene å følge regler for hvem de skal invitere i barnets bursdag?

– Barnehagen kan ikke pålegge foreldrene å invitere et helt alderskull, men vi anbefaler at foreldrene inviterer alle guttene eller alle jentene i samme årskull. Hovedhensikten med å oppfordre til dette er at ingen skal bli utelatt, sier Holst.

Den daglige lederen forteller at Markaplassen Barnehage innførte slike føringer for flere år siden, etter at de opplevde at noen barn ble utelatt fra bursdagsfeiringer.

Dersom noen av guttene eller jentene i samme årskull som bursdagsbarnet ikke blir invitert er det viktig at dette tas opp med foreldrene, ikke bursdagsbarnet selv.

– Barna har ikke noe ansvar for foreldrenes planlegging, sier Holst.

Ingen invitasjoner i barnehagen

Holst råder barnehagene til å be foreldrene om å la være å dele ut bursdagsinnbydelser i barnehagen.

– Invitasjoner trenger ikke å bli hengt opp i barnehagen. Foreldrene kan få adresselisten og dele ut bursdagsinvitasjonene utenfor barnehagetid, oppfordrer hun.

Slikk unngår man at det oppstår misunnelse og skuffelse blant de andre barna på avdelingen.

Powered by Labrador CMS