Brekken oppvekst- og lokalsenter.
Brekken oppvekst- og lokalsenter. Hva det nye navnet på avdelingen blir, vil komme på plass i samarbeid med samiskspråklig foreldregruppe.

Varsler viktig endring for Røros-barnehage: – Virkelig en gledens dag

Nå inviteres barnehagen i Brekken inn i ordningen med gratis samiskspråklig barnehage.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken at ble det klart at barnehagen i Praahka/Brekken i Røros kommune startet barnehageåret med en egen sørsamisk avdeling. Virksomhetsleder Inge Aas informerte formannskapet torsdag, skriver avisa Fjell-Ljom (krever abonnement).

Fra før finnes det tre samiske barnehagetilbud i det sørsamiske språkområdet. Nå øker det til fire.

Det vekker begeistring.

– Jeg gratulerer Røros kommune, ønsker avdelingen velkommen, og inviterer barnehagen inn i ordningen med gratis samiskspråklig barnehage, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) i en pressemelding sendt ut av Sametinget torsdag.

Avdelingsleder Signy Thorsvoll ved Brekken oppvekst- og lokalsenter er ikke mindre entusiastisk.

– Før var Brekken sørsamisk senter. Det gleder meg stort at vi igjen får høre sørsamisk språk i gangene her. Det er virkelig en gledens dag, sier hun til Fjell-Ljom.

Mikkelsen er tydelig på at det er et mål for Sametinget å øke det samiske barnehagetilbudet, og omtaler kommunestyrets vedtak som både gledelig og viktig.

Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

– Jeg gratulerer Røros kommune siden dette på lang sikt vil øke antall samiskspråklige og er med på å sikre at samiske barn får oppfylt retten til en oppvekst som tar utgangspunkt i samisk språk kultur og samfunnsliv, sier Mikkelsen.

Med vedtektsendringen får avdelingen mulighet til å delta i Sametingets ordning med gratis samiskspråklig barnehage, heter det i pressemeldingen. En refusjonsordning og samarbeidsavtale med barnehageeierne, vil kunne sørge for at foreldrene får dekt foreldrebetalingen, som ved andre samiske barnehagetilbud.

Mikkelsen oppfordrer barnehagen til å søke tilskudd som en samisk avdeling.

– Vi har initiert en ordning med gratis samiskspråklig barnehage som nå også kan omfatte avdelingen i Brekken. Det er en ordning jeg håper å se avdelingen som en del av, og jeg håper vi lykkes med å få på plass en samarbeidsavtale der vi utformer de stegene som skal tas for å sikre at avdelingen er fullt samiskspråklig, avslutter Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS