Uenighet om pris: Regjeringen vil endre foreldrebetalingen i barnehagene, men LO mener forslaget gjør det dyrere å ha barn i barnehage.
Uenighet om pris: Regjeringen vil endre foreldrebetalingen i barnehagene, men LO mener forslaget gjør det dyrere å ha barn i barnehage.

– Regjeringen gjør barnehagen dyrere

LO mener regjeringens endringer i foreldrebetaling bryter med arbeidslinjen og gjør det dyrere å ha barn i barnehage.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringens forslag til foreldrebetaling i barnehager er to skritt i feil retning, sier førstesekretær Peggy Hessen Følsvik i LO til NTB.

– For det første er det feil politikk å øke maksprisen, slik regjeringen har gjort i to budsjetter på rad. Nå forsøker de å sukre pillen med forslag om en nasjonal modell for behovsprøving. Konsekvensen er at folk med lave inntekter får en ekstraskatt i form av dyrere barnehage, dersom de klarer å øke inntektene sine, tilføyer hun.

Bryter med arbeidslinjen

LO mener forslaget bryter med arbeidslinjen, fordi deltidsansatte som øker stillingsbrøken sin eller lavtlønte som øker sin inntekt, vil kunne bli straffet med høyere barnehagepriser.

– Hvis LO skal bruke tid og krefter på å slåss mot at de med dårligst råd får billigere barnehageplass, må jeg si at jeg ikke kjenner igjen Landsorganisasjonen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Han viser til at forslaget innebærer en moderasjonsordning som skal hindre at forskriftsendringen blir en fattigdomsfelle.

– I mange kommuner har de med dårligst råd måttet betale akkurat det samme som alle andre. Nå lager vi et nasjonalt minstekrav til hvor mye rabatt den enkelte familie skal få, påpeker han.

Les også: Så mye skal barnehageplassen koste

– Nye økninger

Regjeringen sendte i desember ut et forslag om forskriftsendring på høring hvor det foreslås at foreldrebetalingen maksimalt skal utgjøre 6 prosent av familiens samlede inntekt.

– Med en makspris på 2.580 kroner per måned, innebærer det at alle familier som samlet tjener over 473.000 kroner, for andre gang under denne regjeringen får økte utgifter til barnehage, sier Følsvik.

LO mener forslaget fra regjeringen vil gjøre det lettere å sette opp maksprisen enda en gang.

Powered by Labrador CMS