Økte matpriser kan tvinge fram økning i kostpengene foreldrene betaler.
Økte matpriser kan tvinge fram økning i kostpengene foreldrene betaler.

– Prisrekord på mat kan føre til økt barnehagepris

I august ble barnehagene billigere for foreldre. Skyhøye matpriser kan føre til at regninga igjen blir større.

Publisert

Det skriver Lofotposten (krever innlogging). Avisa viser til Statistisk sentralbyrå, og opplyser at matvareprisene i juli steg med rekordhøye 7,6 prosent. Fra juli til august var det et fall i pris på 1,1 prosent. Likevel koster matvarer totalt 10,3 prosent mer nå enn i fjor.

Da kan regjeringens reduksjon i maksprisen for en fulltidsplass i barnehage – fra 3315 til 3050 kroner per måned fra august av – til dels bli «spist opp» av økning i kostpengene.

Prinsippet for kostpengene i barnehagen er at foreldrene betaler det maten koster. I Kabelvågmarka barnehage får barna servert frokost, lunsj og et fruktmåltid hver dag. Styrer Inger Karine Nordby Sortland forteller til lokalavisa at det ikke er lenge siden kostpengene økte fra 250 til 300 kroner.

Men det er neppe nok til å opprettholde dagens mattilbud med dagens matpriser.

– Foreløpig har vi ikke gjort andre grep enn at vi er bevisste på hvor vi handler inn, men vi har snakka om at det må skje en endring for at det skal gå opp. Det er kommunestyret som til syvende og sist bestemmer hva kostprisen skal være, og vi kan komme til å måtte be om at noe må endres. Det ser vi mot slutten av året, når budsjettet er klart, sier Sortland til Lofotposten.

Powered by Labrador CMS