Farlig for foten: Fotterapeut Siv Nilsen advarer mot bruk av den populære crocsen blant små barn og da spesielt barn i alderen opp til seks år, da foten kan bli feilutviklet.
Farlig for foten: Fotterapeut Siv Nilsen advarer mot bruk av den populære crocsen blant små barn og da spesielt barn i alderen opp til seks år, da foten kan bli feilutviklet.

– Styr unna disse skoene i barnehagen

Den er svært populær både blant voksne og barn, men nå advarer fotekspert mot "folkeskoen".

Publisert Sist oppdatert

Crocs er blitt et svært attraktivt fottøy etter at den kom på markedet i 2002. Den er med sine mange farger og varianter blitt spesielt populær blant små barn. Siden de første crocsene ble lansert, har det dukket opp kopier over en lav sko og til svært lave priser. Det har gjort crocsen til en etterspurt variant for småbarnsforeldre – spesielt til bruk som innesko i barnehagen ettersom den med sine rundt 170 gram er svært lett for barnet å ha på foten. Men nå advarer fotterapeut Siv Nilsen mot bruk av den fjærlette skoen og mener små barn kan få feilstilling av slike sko.

Barnehagealderen er verst

– Jeg vil si at det er det verste barn kan ha på seg av en sko. Den er altfor ustabil og du blir fort svett på foten. I tillegg kan det bli feilstillinger og det går opp til knærne, hoftene og ryggen. Tærne blir også ofte klemt sammen. Og siden barn har en muskulatur som ikke er stiv før de er 20 år gamle, så kan det fort bli slik at knoklene vokser i den retningen de blir klemt. Du kan altså få veldig feilstilling i en slik sko, sier fotterapeut Siv Nilsen til til nrk.no/østafjells

Hun advarer spesielt barn opp til seks år mot bruk av crocs og påpeker overfor nrk.no at et barn går omtrent 20.000 skritt om dagen.

– Hvis en skal gjøre det i noen måneder i Crocs, så lurer jeg på hvordan den foten ser ut etter hvert. Det er litt skummelt.

Velg sandal

Nilsen mener i utgangspunktet barnet ikke skal bruke så mye sko innendørs, men i mange barnehager med harde gulv kan det være greit å ha en innesko som er luftig og samtidig har støtdemping. Nilsen mener en god, solid sandal er det beste alternativet.

– Spør gjerne en skoforretning som har god greie på barneføtter, for å finne den rette skoen.

Crocs ønsker ikke å stille til et intervju, men i en e-post til nrk.no/østafjells skriver de dette svaret på kritikken fra fotterapeuten:

«Fottøy til barn må alltid tilpasses barnas aktiviteter og de krav aktiviteten stiller til fottøyet, som for eksempel ved sportsaktiviteter. Ved normal bruk vet vi ikke om noe som kan gjøre våre sko upassende. Crocs har over 300 forskjellige typer sko som alle gir forskjellig støtte til foten. De har fordeler som ekstremt komfortable, lette å holde rene, lav vekt og at de hindrer vond lukt».

Powered by Labrador CMS