Pass på at barnet er opptatt med noe når dere trener på å være alene hjemme.
Pass på at barnet er opptatt med noe når dere trener på å være alene hjemme.

Tren skolestarteren på å være alene hjemme

Men ikke lengre enn en halv time.

Publisert Sist oppdatert

– Mange foreldre begynner å forberede barn på å bli mer selvstendige når de nærmer seg skolestart. Dette gjelder innen flere områder, som for eksempel det å være litt alene hjemme, sier psykologspesialist og FoU koordinator på Follo BUP, Akershus Universitetssykehus, Belinda Ekornås.

Skolestart er en stor overgang for mange barn, og slike overganger er det lurt å forberede dem på.

– Det forventes en helt annen selvstendighet i forhold til å passe tiden, påkledning og generelt å ta ansvar for seg selv og tingene sine på skolen enn i barnehagen, sier hun.

Les også: Foreldre vil ha matpakkefri barnehage.

Ansvar kan være skummelt

Nettopp derfor er slutten av barnehagetiden en fin alder å la barnet gradvis få prøve å klare flere oppgaver helt alene.

Mer ansvar kan oppleves som skummelt, og en del barn blir derfor også litt mer engstelige i slutten av førskolealderen.

De tenker mer på at foreldre og besteforeldre kan dø og bli borte for alltid, og en del blir også redde for å være alene uten foreldre.

Les også: Kartlegger uten at foreldrene vet det.

Maks en halvtime

– Barnet må være modent nok til å forstå at foreldrene kommer snart tilbake. Det kreves at barnet er kognitivt utviklet til å forstå tid og føler seg trygg nok til å være borte fra omsorgspersonene en kort periode, sier professor i barn og unges psykiske helse ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge i Tromsø, Willy-Tore Mørch.

Barn bør de ikke være alene mer enn en halvtime om gangen før de begynner på skolen, sier han. Trygghet er selvfølgelig et viktig stikkord når barn skal gjøre noe de ikke har gjort før.

Det krever at barnet har kommet gjennom det han kaller nysgjerrighetsalderen, slik at han eller hun vet om alle vanlige tings funksjon. Med andre ord bør ikke barnet ha behov for å utforske når det er alene.

Les også: Her er spørsmålene foreldre vil ha svar på.

Bør være telefonkontak

Forbered barnet og snakk på forhånd om hva barnet skal gjøre hvis det begynner å brenne, det ringer på døren eller mamma ikke svarer på telefonen.

Mørch sier videre at det også må være telefonkontakt slik at både barnet og foreldrene kan nå hverandre.

– Man bør videre gjøre avtale med naboen om å være oppmerksom og kanskje se til barnet en gang i blant. Barnet bør dessuten være opptatt med for eksempel leking eller bygging av noe som tar tid, sier han.

Les også: Dette bekymrer foreldre seg mest for i barnehagen.

Klare regler

Også Ekornås understreker betydningen av å informere tydelig og lage klare regler og rutiner for hva barnet skal gjøre når det er alene hjemme.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Powered by Labrador CMS