Yoghurt er nå nei-mat i bydel Alnas barnehager i Oslo.
Yoghurt er nå nei-mat i bydel Alnas barnehager i Oslo.

Yoghurt og kakao uønsket i barnehagen

Hvorvidt den er sukkerfri eller ikke spiller ingen rolle. Foreldre i Oslo bes om å ikke legge yoghurt og annen usunn mat i matpakka til barnehagebarn.

Publisert Sist oppdatert

Bydel Alna i Oslo innfører nye retningslinjer for matvett i de 36 barnehagene i området. I planen som skal være innført i løpet av april, står sunt kosthold og fysisk aktivitet sentralt.

Pizza, pølser og hamburgere er det ikke lov å ha i matpakken. Barna anbefales blant annet å spise grovt brød og det foreslås suppe på termos i stedet for solbærtoddy eller kakao som varm turdrikke.

På veien har også yoghurten blitt utestengt fra det gode selskap.

LES OGSÅ: Foreldre vil ha matpakkefri barnehage.

Får veiledning

I informarsjonsbrosjyren fra bydel Alna står følgende:

«Vi ønsker ikke yoghurt i barnehagen. Yoghurt gir lav metthetsfølelse, og fører til at barnet blir raskt sultent igjen. Noen typer yoghurt inneholder kunstig søtningsmiddel som barn ikke bør spise, mens andre kan inneholde store mengder tilsatt sukker.»

For å sette foreldrene og de ansatte inn i de nye reglene holdes det informasjonsmøter i bydelen. I tillegg skal foresatte få veiledning på foreldremøtene.

LES OGSÅ: Barnehagen kan fremme gode matvaner.

Ikke matpoliti

Bydelen sier det ikke er meningen at barna skal fratas mat om barna har med «ulovlig» mat. Da går de heller i dialog med foreldrene.

Endringene i bydel Alna, er blant annet inspirert av helsetiltak som ble innført i bydel Groruds barnehager i 2014.

prosjektansvarlig og enhetsleder i bydel Alna, Elisabet Eggan, sier til NRK at de er forberedt på motstand mot de nye retningslinjene, og det har allerede kommet protester inn fra SU.

LES OGSÅ: Vil ha mer grønnsaker til barna.

Er det opp til barnehageadministrasjonen å fortelle foreldre hva som er lov og ikke lov å ha med i matpakka? Del dine meninger i kommentarfeltet.

Les hele saken på NRK.

Powered by Labrador CMS