Uteglade pedagoger. Fra venstre: Stine Sæter, Marit Nystrøm, Nina Danielsen, Ann Elisabeth Valaas, Guro Skogen og Gunnhild Groven.
Uteglade pedagoger. Fra venstre: Stine Sæter, Marit Nystrøm, Nina Danielsen, Ann Elisabeth Valaas, Guro Skogen og Gunnhild Groven.

– Ta foreldremøtene ut!

Tiden da foreldre motvillig møter opp til obligatoriske foreldremøter i barnehagen, er forbi. I alle fall i Læringsverkstedet Ervika barnehage. Nå drar foreldre og barnehageansatte ut i marka for å møtes.

Publisert Sist oppdatert

Foreldremøter. Enveiskommunikasjon og møteplagere. Motvillig, obligatorisk oppmøte. Kjenner du deg igjen? Det gjorde ansatte og foreldre i Ervika Læringsverkstedet i Bjugn også. Og de fant ut at de var på tide å legge om.

– De aller fleste foreldre har gjennom barnehage og skolealder til sine barn deltatt på foreldremøter. Sånn har det vært i Læringsverkstedet barnehage Ervika også i alle år. Når vi hvert år har gjennomført brukerundersøkelser så har alltid punktet om foreldremøter kommet opp som tema, fordi foreldre ofte synes disse møtene er litt kjedelige og at det er mye gjentagelser av det samme, år ut og år inn, sier daglig leder Ann Elisabeth Valaas.

Slik kunne de ikke ha det. Valget var enkelt. Ervika barnehage er en friluftsbarnehage, så hvorfor ikke gjøre det de kan best? Å dra på tur.

Vil ikke være inne lengre

– Hvorfor ikke kalle inn foreldrene til møte i skogen? Høsten 2014 inviterte vi til det første utendørs foreldremøtet. Dette ble så stor suksess så valget var enkelt i med hensyn til vårens foreldremøte. Onsdag 20.mai arrangerte vi nok en gang foreldremøte i skogen, og vi gjør oss gode erfaringer. Foreldrene er engasjerte og tilbakemeldingene er gode. Ingen ønsker seg foreldremøter inne i barnehagen lengre, og som vi er opptatt av i Ervika, alt vi gjør inne kan gjøres ute. Det er jo akkurat det vi gjør sammen med barna hver eneste dag hele året, forklarer Valaas.

Høstens foreldremøte ble tatt noen skritt lengre. Bokstavelig talt.

– I høst tok vi med foreldrene på det turområde vårt som ligger lengst unna barnehagen. Her hadde vi poster underveis som foreldrene måtte lese. Poster med refleksjonsoppgaver på mobilbruk ved henting, merking av klær og de ordinære informasjonstingene ved oppstart om høsten. På turen frem til bålplassen var det lagt opp til oppgaver og aktiviteter for foreldrene med pedagogene innenfor våre ulike fagområder. Foreldrene ble på denne måten kjent med vår pedagogikk og vår visjon og verdiplattform, rett og slett praktisk tilnærming til vår måte å arbeide på.

Med på evalueringen

Vårens møte ble lagt utenfor barnehagegjerdet. Blant annet for å ha tid til å la foreldrene evaluere det nye barnehageåret sammen med de ansatte.

– Her hadde vi også poster, men forskjellen fra i høst var at nå er det tid for å ha med foreldrene i evaluering av året. Så på postene rundt omkring sto pedagogene med flotte bildeplansjer og de fortalte ivrig om fagområder og hva barna deres har jobbet med gjennom hele dette barnehageåret. Denne gangen valgte vi ansatte også å vise frem hvordan vi planlegger og gjennomfører en samlingsstund med barna og viktigheten av dette både med tanke på repetisjon og trening på sosiale ferdigheter, sier Valaas.

På begge møtene ble det laget mat på bål og lagt opp til en trivelig stund sammen.

– Vi sprudler nå av engasjement og kan anbefale på det varmeste andre barnehager og skoler om å være kreative i sine møteformer. For oss har dette blitt en stor suksess! Foreldrene blir utfordret i grupper og er mer deltagende i refleksjon og tilbakemeldinger underveis i møtet, fordi de blir så gledelig overrasket over alt barna får oppleve og lære i løpet av en barnehagedag. Foreldrene gleder seg allerede til høstens foreldremøte, og som en av de uttalte på møtet, "jeg skulle ønske jeg gikk i barnehage i dag, når jeg ser hvor mye barna lærer og opplever i hverdagen sin", sier Valaas, som ønsker å spre det glade budskap til andre barnehager.

– Ta foreldrene med ut og skap et helt nytt engasjement! oppfordrer Valaas entusiastisk.

Powered by Labrador CMS