Adm. direktør Lars Stenerud (t.v.) og prosjektingeniør Dawid Zurawski i Plasto AS, produktutviklingsleder Kjell Magne Bø i Grande, Svein Alstadsæter i Grande-selskapet Offinn AS, Grande-sjef Torbjørn Hjelden og industridesigner og daglig leder i Anunatak AS, Heidi Leren, mottok onsdag kveld det prestisjefylte «Merket for god design» av Norsk design- og arkitektursenter.
Adm. direktør Lars Stenerud (t.v.) og prosjektingeniør Dawid Zurawski i Plasto AS, produktutviklingsleder Kjell Magne Bø i Grande, Svein Alstadsæter i Grande-selskapet Offinn AS, Grande-sjef Torbjørn Hjelden og industridesigner og daglig leder i Anunatak AS, Heidi Leren, mottok onsdag kveld det prestisjefylte «Merket for god design» av Norsk design- og arkitektursenter.

Prisdryss over barnehagekrok

Garderobekroken Hlín er designet for å redusere risikoen for tragiske kvelningsulykker i barnehager og småskoler. Nå er kroken kåret til Årets produkt og hedres også med Merket for god design.

Publisert Sist oppdatert

Fredag i forrige uke stakk Hlín-kroken til Grande Fabrikker av med prisen «Årets produkt 2016» under Møbel + interiørkonferansen i Oslo. Konferansen er et samarbeid mellom Norsk Industri møbel + interiør, Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), NHO Handel og næringsklyngen Norwegian Rooms.

I juryens begrunnelse heter det at: «Bedriften Grande har løst et viktig problem som er avgjørende på sitt spesielle bruksområde. Knaggen Hlín er utviklet for å kunne tåle vekt for sitt naturlige bruk og for å kunne utløses når belastningen blir for stor, noe som kan bety fare; for eksempel at et barn henger seg opp i knaggen og utsettes for skade.»

Onsdag ettermiddag mottok Grande Fabrikker nok en prestisjefylt utmerkelse for garderobekroken, «Merket for god design». Utdelingen fant sted på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) under Transform 2016: DOGAs arkitektur- og designdag.

– Nå er vi skikkelig stolt. Merket for god design er et kvalitetsstempel med et sterkt omdømme i alle bransjer. Dette begynner nesten å ta av nå, det er jo bare fem dager siden Hlín fikk sin forrige pris, sier Torbjørn Hjelden, daglig leder for Grande Fabrikker på Skjelbostad i Innfjorden, i en pressemelding.

Fjernet barnehagekrokene

Det var daglig leder Svein Alstadsæter i Grandes datterbedrift Offinn AS som fikk ideen til en ny garderobekrok etter at barnehagene begynte å fjerne garderobekrokene etter en tragisk ulykke i 2014.

– En garderobe uten hengefunksjon er ingen god garderobe. Vi ønsket å se på mulighetene for å gjøre garderobene tryggere, samtidig som opphengsfunksjonen ble ivaretatt, sier Grande-sjef Torbjørn Hjelden.

En prosjektgruppe på sju fagpersoner fra Grande Fabrikker, designbyrået Anunatak, skolemøbelprodusenten Offinn og plastprodusenten Plasto, ble opprettet for å jobbe med problemstillingen.

Livreddende utløser

Flere måneder med utviklingsarbeid, studier og evaluering av prototyper fulgte. Blant annet ble det jobbet mye med å få til en mekanisk utløserfunksjon som fungerte optimalt. Resultatet ble garderobekroken Hlín, en firearmet krok med roterbar sylinder. Den skal være enkel å montere og passer på garderobehyller med et sikkert festeunderlag.

Den potensielt livreddende innovasjonen ligger i utløsermekanismen. Ved en belastning på mer enn om lag åtte kilo løsner kroken og faller ned på golvet.

Ifølge Hjelden har interessen fra markedet vært stor siden lanseringen i fjor høst.

– De første barnehagene har allerede erstattet alle sine gamle kroker med Hlín-kroker, og tilbakemeldingene er veldig gode. De ansatte sier de er lettet over at ulykkesrisikoen er fjernet, sier Hjelden.

Om Årets produkt:

* Prisen gis til beste produkt vurdert etter kriterier som god design, funksjonalitet, unikhet og vurderingen av kommersielt potensial.

* Prisen deles ut under Møbel + interiørkonferansen i Oslo, som er et samarbeid mellom Norsk Industri møbel + interiør, Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), NHO Handel og næringsklyngen Norwegian Rooms.

* Dette er det fjerde året prisen deles ut.

Om Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag.

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter.

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap.

* I år var det 150 søkere, og 27. april mottok 34 av disse Merket for god design.

Powered by Labrador CMS