Skal ro fra Grimstad til Oslo: – Vi drar på tokt for en god barndom
– Målet med turen er å sette fokus på vold og overgrep mot barn, sier Ada Sofie Austegard, leder for Stine Sofies Stiftelse.
I mai legger Ada Sofie Austegard ut på langtur sammen med noen av kollegene fra Stine Sofies Stiftelse og flere frivillige. Ved hjelp av gamle robåter i tre skal de ta seg sjøveien fra Grimstad til Oslo.
Målet med den lange roturen er å rette søkelyset mot vold og overgrep mot barn.
– Vi skal på tokt for en god barndom, sier Austegard, som er grunnleggeren av stiftelsen som arbeider for at barn skal ha en barndom uten vold og overgrep, og Stine Sofie Senteret - et mestringssenter for volds- og overgrepsutsatte barn.
Saken ble først omtalt i Grimstad Adressetidende.
Ikke første langtur
Austegard er ikke noen nybegynner når det kommer til å gjøre spreke sprell for å sette fokus på barns rettigheter. Tilbake i 2010 gikk hun Grønlandsisen på tvers på ski sammen med eventyrer og polfarer Cecilie Skog. Hun har også syklet Norge på langs og gått fra Trondheim til Oslo.
– Den eneste grunnen til at jeg gjør slike ting er for å skape oppmerksomhet rundt et svært viktig tema. Jeg synes egentlig det er kjedelig å gå langt på ski og å sykle langt, men hvis det kan bidra til å hjelpe et barn, er det definitivt verdt det, sier hun.
Målet vårt er at barna skal få økt bevissthet om vold, overgrep, kropp og grenser, og at vi skal hjelpe barn til å varsle om vonde opplevelser og hemmeligheter.
Ada Sofie Austegard, Stine Sofies Stiftelse
Skal lære barnehagebarn om kropp og grenser
På turen fra Grimstad til Oslo får Austegard og de andre roerne også med seg de to skonnertene Solrik og Fryden. Her skal deltakerne overnatte og ta imot barnehagebarn og voksne.
I hver havn vil barnehager i området bli invitert med på dagstokt, forteller Austegard. På båten vil barna blant annet bli kjent med sjøstjerna Stella, som har fått sin egen sang.
– Vi har laget et pedagogisk opplegg for barnehagebarn, der sjøstjerna Stella er en gjennomgangsfigur. Målet vårt er at barna skal få økt bevissthet om vold, overgrep, kropp og grenser, og at vi skal hjelpe barn til å varsle om vonde opplevelser og hemmeligheter. I tillegg er det et mål at seilturen i seg selv blir en positiv opplevelse for barna, sier hun.
I løpet av turen håper de å kunne ta med seg til sammen 1200 barnehagebarn på dagstokt.
– Vi kommer også til å invitere lokalpolitikere ombord på kvelden, og holde foredrag for dem om vold og overgrep mot barn, forteller Austegard.
I mål 3. juni
Turfølget drar fra Torskeholmen i Grimstad den 19. mai. Etter planen skal de innom 16 havner før de ror i land i Oslo den 3. juni.
– Totalt blir vi et reisefølge på rundt 50 personer, hvorav 30 skal ro. Vi må være 30 roere til enhver tid og vi har fortsatt noen få ledige plasser, forteller Austegard, som selv har begynt med ro-trening for å være klar til vårens viktige tokt.