Grønt miljø. Daglig leder i Hundremeterskogen barnehage, Niels Bjørn Olsen, har klart å redusere sykefraværet ved å plante grønne planter og installere dagslys i barnehagen. Her sammen med daglig leder i BioOffice, Jørn Viumdal.
Grønt miljø. Daglig leder i Hundremeterskogen barnehage, Niels Bjørn Olsen, har klart å redusere sykefraværet ved å plante grønne planter og installere dagslys i barnehagen. Her sammen med daglig leder i BioOffice, Jørn Viumdal.

Planter seg friskere

Kan en grønnplante gi et bedre og friskere inneklima i barnehagen? Kan den redusere sykefraværet betraktelig hos både barn og voksne?

Publisert Sist oppdatert

Ja, det påstår i alle fall daglig leder i Hundremeterskogen barnehage, Niels Bjørn Olsen og daglig leder i BioOffice, Jørn Viumdal. Sistnevnte leverer en helt spesiell grønnplante, som sammen med et lysstoffrør som er tilnærmet likt dagslys, skal gi denne effekten.

Og det var faktisk oppsiktsvekkende ren og frisk luft inne på avdelingene da barnehage.no nylig var på besøk.  

– Det er spesielle grønnplanter hvor summen av de gassene som disse plantene avgir, danner et mikroklima som tilsvarer det å være ute i skogen, forklarer Viumdal.

Forsket fram av NASA

Det er opprinnelig forskere fra NASA som står bak teknologien, da de ville finne ut hvilke plantetyper som hadde best effekt på menneskers trivsel, ettersom de mente det ikke var mulig for mennesker å trives over tid uten kontakt med naturen. NASAs kompetanse benytter Jørn Viumdal og BioOffice seg av når de planter alt fra sykehus, kontorer til barnehager og skoler.

Men det er ikke plantene alene som utgjør suksessen. Minst like viktig er det å ha et godt dagslys. Både for at plantene skal trives og for at vi mennesker ikke skal bli trett og kunne produsere D-vitamin.  

– Vi mennesker er «dagdyr» laget for dagslys. Det er derfor viktig å få et lys inne som er så nært mulig dagslys. Det lyset som vi har installert her i barnehagen og rundt omkring ellers i landet, har nettopp det.

Redusert sykefravær

Etter at Niels Bjørn Olsen i Hundremeterskolen barnehage i Nittedal tok plantene i bruk, har han merket vesentlige forskjeller.  Ikke minst på sykefraværet hvor han kan se en klar reduksjon – både blant de ansatte og barnehagebarna.

– Fra 2012 til 2013 har vi hatt en nedgang i sykefraværet på mellom tre og fire prosent. Vi har ikke tall å vise til blant barna, men de er jo nesten ikke lenger borte fra barnehagen, sier Olsen med et smil.

Sykefraværet er en viktig faktor. Noe annet er trivselen. For ifølge Olsen har det helt klart vært økt trivsel i barnehagen etter at de fikk dagslys og planter. Noe som bekreftes av blant andre pedagogisk leder Gro Røvang?.

– Selv om ikke vi har mørketid her i Nittedal på samme måte som i nord, så er det mørkere om vinteren og det synes jeg kan være tungt. Men i år merket jeg det ikke på samme måte.

Reduserer på astmamedisin

Minst like interessant er det at Olsen mener det gode inneklimaet kan ha en god effekt på barn som sliter med luftveisproblemer.

– En av guttene i barnehagen brukte inntil i sommer fast astmamedisin. Etter at vi fikk plantene i hus, forteller moren at han knapt lenger bruker medisinen. Nå tester vi også ut om de spesielle lysstoffrørene kan ha en effekt på eksemen hans på armene ved at han går i t-skjorte inne. Det er for tidlig å si, men spennende er det.

Forskning

BioOffice har siden 90-tallet hatt et tett samarbeid med Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, hvor man har studert effekten av natur på mennesker som arbeider innendørs, med bakgrunn i forskningen fra NASA.

– Resultatet av forskningen forbløffet også oss. Korttidsfraværet på Ullevål sykehus ble redusert fra 17 prosent til fem prosent på et halvt år. Det var en gjennomsnittlig bedring på tretthet blant de som deltok på 42 prosent.

Ifølge Viumdal har de fleste bedrifter som er med i BioOffice en nedgang på opp mot 50 prosent i sykefraværet. Men det er for tidlig å si hvilken effekt grønnplanter og dagslys har på barnehagene.

– Innenfor barnehagesektoren er vi forholdsvis ferske. Hundremeterskogen er blant de aller første i landet som er med, så det er for tidlig å si, men jeg er ikke i tvil om at vi vil se samme effekten her som de andre sektorene vi har jobbet med.

– Kan ikke hvem som helst bare plante masse grønnplanter og lage et friskere klima?

– Det er stor forskjell på planter og hvilke som gir god effekt på miljøet. Dette er spesielle planter som er dyrket fram i Sør-Afrika og som vi selv tar oss av vedlikeholdet på for at de skal fungere optimalt, sammen med de spesielle lysstoffrørene, sier Viumdal.

– Det må jo bli kostbart?

– Det koster meg like mye som at en ansatt er borte to og en halv dag i måneden. Samtidig som vi får ned sykefraværet, øker vi trivselen og inneklimaet for alle sammen. Det er det verdt, sier Niels Bjørn Olsen.

Powered by Labrador CMS