Slik får du bedre hygiene i barnehagen

Publisert Sist oppdatert

1. Stopp bakteriene ved inngangsdøren

Det hjelper lite med god hygiene i løpet av dagen om barna har syke søsken og går rett inn i barnehagen og begynner å leke. Start derfor dagen med rene hender. 

2. Gjør hygiene til en lek

La håndvask-rutinen bygge på en sang eller et rim. På den måten er det enkelt for barna å vaske både håndflate, fingre og tommel godt. Bruk også symboler og farger for å skille produktene som brukes. 

3. Hold det hygienisk på stellerommet

Stellerom er ekstremt utsatt for smitte, og da er det viktig å sørge for at man har løsninger som holder bakterienivået så lavt som mulig. Det finnes også gode løsninger som gjør stellerommet luktfritt. Vær også nøye med desinfisering av stellebord. 

4. Snyt, tørk, vask

I disse "snørrete tider" må man huske at etter nesetørk skal hendene alltid desinfiseres/vaskes. Da er det enklest og raskest å benytte desinfisering. 

5. Vær ekstra nøye med overflatene under sykdomsperioder

Ved mye sykdom er det ekstra viktig å være ekstra nøye, og desinfisere flater som dørhåndtak, trappestoppere/grind og leker oftere. Kjør gjerne lekene som tåler det i oppvaskmaskinen, og bruk engangskluter på bord og benkeplater. 

6. Rene doringer for de store barna.

Barn holder seg fast i doen når de nettopp har lært seg å sitte på do. Derfor er seterens spesielt viktig i barnehager. 

7. God bleiehåndtering for de små barna

Hold toalettet så hygienisk og luktfritt som mulig ved å sørge for at det alltid er bleiebeholdere på toalettet. 

8. La barna spise trygt ute på tur

Barnefingre er ikke alltid rene - spesielt ikke på tur. Ha derfor små beholdere med desinfisering med, slik at man kan få mat i munnen og ikke bakterier. 

9. Hold alkoholen unna sarte barnefingre

Alkoholholdige produkter tørker ut sensitive barnehender og derfor bør andre løsninger brukes, spesielt på barn. Bruk derfor ikke spritbaserte desinfiseringsmidler, men eksempelvis heller skumbasert desinfisering. 

10. Bruk papir

Tørk hendene etter håndvask med papir, og ikke bruk lufthåndtørkere. Papir fjerner de siste bakteriene, mens lufthåndtørkere sprer bakteriene ut i rommet.

Kilde: Espen Agnalt, Rentokil Initial Norge.

TILBAKE TIL HOVEDSAKEN.

Powered by Labrador CMS