Færre giftstoffer i barnesko
Det er færre skadelige stoffer i vintersko for barn, viser en test fra Testfakta.
Selv om det er færre giftstoffer i vintersko for barn, er det likevel flere såkalte vanntette sko som er alt annet enn vanntett, viser testen fra Testfakta.
I testen fra i fjor, fant Testfakta ut at fem av åtte sko inneholdt skadelige, perfluorerte forbindelser. I den samme testen i år, fant de kjemikaliene i ett av ni skomerker.
I skoene fra Eurosko fant laboratoriet forbindelsen PFOA, som er på EU sin liste over skadelige stoffer og er forbudt i Norge. PFOA er både skadelig for forplantningssystemet og muligens kreftfremkallende.
At skoene fra Eurosko inneholder PFOA utgjør ingen helserisiko for barnet som bruker skoen, så lenge det ikke tygger eller suger på dem. Men etter hvert havner giftstoffene i naturen der det kan gå videre i kretsløpet og havne i maten og drikkevannet vårt.
Testfakta undersøkte også hvor vantette de ulike skoene var og hvorvidt de holdt på varmen. Det viste seg at flere av modellene ikke holder det de lover.
Kavat sine vintersko som er merket med ”Vanntett”, blir våte etter 1 700 steg. Din Sko sine vintersko er ikke særlig bedre og tar inn vann etter 2 200 steg.
- LES OGSÅ: Test av vinterdresser: Solid nykommer.
- LES OGSÅ: Her er regnklærne som er best i test.
En sko som midlertid har forbedret seg er vinterskoen fra Skopunkten. Problet nå er at de ikke puster. Da blir føttene fuktige og svette inni skoen, og etter hvert kalde og våte uansett. Best i test er skoene fra Superfit som får toppskår på både vanntetthet og varme. De holder også på varmen lenge og puster.
Når det gjelder vanntetthet viser testen at det ikke bare er type membran som brukes i skoene som avgjør hvor godt de holder føttene tørre. Blant modellene som takler hele vanntesten finner vi sko med både Gore-tex, GT-tex og Sympatex-materialer.
PFOS, PFOA og andre perfluorerte forbindelser
- Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS-er) er del av en stor gruppe organiske, fluorholdige kjemiske forbindelser.
- Totalt finnes det flere hundre forskjellige stoffer og det utvikles stadig nye.
- Fram til nå har PFOS og PFOA vært mest i fokus, og begge er strengt regulert i Norge.
- Ny informasjon viser at også flere stoffer i denne gruppen er svært miljøskadelige.
- Både i Norge og i utlandet forskes det for å øke kunnskapen om stoffgruppen.