Barna i Nordpolen FUS barnehage i Oslo fikk god tid til å undre seg over det helt spesielle funnet etter at de kom over en død sverdfisk på Huk.
Barna i Nordpolen FUS barnehage i Oslo fikk god tid til å undre seg over det helt spesielle funnet etter at de kom over en død sverdfisk på Huk.

Barna dro til stranda for å se etter krabber. Da gjorde de et meget sjeldent funn

– Barna konkluderte med at den må ha blitt drept av en pappa-hai. Det er det eneste dyret i havet som er skumlere enn denne sverdfisken.

Publisert Sist oppdatert

Det sier pedagogisk medarbeider Marius Skjold Heigård i Nordpolen FUS barnehage etter det smått utrolige funnet.

Barnehagen som holder til på Sagene i Oslo, hadde onsdag tatt buss til stranda på Huk. Planen med turen var å se etter krabber.

– Plutselig var det at en femåring løp bortover stranda og ropte at vi måtte komme, for han hadde funnet en død fisk. Jeg tenkte at dette var spennende. Men jeg ante jo ikke hvor spennende det egentlig skulle bli, sier Marius Skjold Heigård til barnehage.no.

Fisken som lå der var svær. Og helt foran hadde den et langt sverd.

5-åring konkluderte

– Jeg visste ikke at det fantes sverdfisk i Norge, så jeg trodde at det måtte være noe annet. Så vi voksne undret oss veldig rundt dette sammen med barna. Men så var det at den ene femåringen konkluderte med at en så stor fisk med et sverd MÅTTE være en sverdfisk, sier Heigård.

Selv tok han kontakt med en kollega som er veldig fiskeinteressert. Han sendte bilder av funnet på stranda. Og kollegaen kunne raskt konstatere at 5-åringen hadde hatt rett: Dette var en sverdfisk.

Undret seg om dødsårsaken

Barna og de voksne fra Nordpolen Fus barnehage fortsatte å diskutere funnet. Ett av temaene som kom opp var hva som kunne ha forårsaket sverdfiskens død. Noen foreslo at det kan ha vært mange store krabber som sammen hadde tatt livet av dem. Men så konkluderte barna med at den må ha blitt drept av en pappa-hai. For det må være det skumleste dyret i havet.

– Vi snakket også om det var mulig å spise sverdfisken, og om vi skulle ta den med oss tilbake til barnehagen. Men vi fant ut at det kanskje ikke var så lurt å ta med en så stor, død fisk med i en varm buss i tre kvarter. Det ville blitt ganske vond lukt, sier Marius Skjold Heigård.

Sverdfisken hører vanligvis hjemme i langt varmere strøk enn Oslo. Heigård har i ettertid forstått at han burde ha tatt kontakt med eksperter da de gjorde et såpass sjedent funn.

– Men vi var bare helt inne i undringen sammen med barna og tenkte ikke på det i det hele tatt. Så det er bare å beklage, forklarer han.

Sjeldent

Det var nettstedet hooked.no som først omtalte barnehagens funn. Seniorforsker Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet i Bergen, sier til hooked.no at sverdfisken som art ikke hører hjemme i Norge, men at den kan ta næringsvandringer langt mot nord.

–  Men opp gjennom årene har vi bare fått melding om en god håndfull individer. Det er helt klart veldig spesielt hver gang vi hører om disse fiskene her hos oss, sier Nøttestad til hooked.no.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

 

Powered by Labrador CMS