Det er påvist totalt fem tilfeller av E.coli-varianten EHEC i tilknytning til en barnehage i Malvik.

Fem E.-coli-tilfeller i samme barnehage

Fire barn og en ansatt har testet positivt på bakterien, opplyser Malvik kommune.

Publisert Sist oppdatert

Det er påvist totalt fem tilfeller av E.coli-varianten EHEC (enterohemoragisk E.coli) i tilknytning til Vidhaugen barnehage i Malvik. Det melder kommuneoverlege Realf Ording Helgesen i en pressemelding gjengitt i Bladet. (Krever innlogging) 

Siste positive prøve ble meldt til kommunen mandag 9. oktober.

De smittede er tre barn i ettårsalder, et barn på fire år og en ansatt, skriver lokalavisa. To av de minste barna har vært innlagt ved St. Olavs Hospital, men er utskrevet.

– Det er altså ikke meldt nye positive tilfeller siste døgn. Det er heller ikke meldt om barn ved barnehagen med symptomer som gir tydelig mistanke om EHEC, opplyser kommuneoverlegen i sin statusoppdatering tirsdag ettermiddag.

Adresseavisen skriver at alle barn i 1–2-årsgruppene og alle ansatte som har hatt nærkontakt med de syke barna testes.

Smittevask ble gjennomført i barnehagen 6. og 10. oktober, og alle barn uten sikker negativ prøve holdes fremdeles hjemme.

Helgesen har ikke grunn til å tro at barnehagen er smittekilden:

– Det er ingen grunn til å tro at det kommer fra noe som er servert i barnehagen, sier han til Adresseavisen.

– Utbruddet er ikke over

I begynnelsen av oktober ble det kjent at to barn i Munkvoll barnehage i Trondheim hadde fått påvist E. coli-smitte. Det ble også påvist smitte hos et barn i Søndre barnehage i Hadsel kommune.

Folkehelseinsituttet (FHI) har tidligere i høst informert om et pågående nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterien EHEC.

Tirsdag skriver FHI på sine nettsider at det fortsatt pågår et alvorlig utbrudd forårsaket av E. coli (EHEC), som i verste fall kan gi akutt nyreskade hos barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Det er så langt påvist smitte hos 20 personer. De smittede er bosatt i Trøndelag (11), Viken (4), Vestfold og Telemark (2), Innlandet (1), Møre og Romsdal (1) og Nordland (1), ifølge FHI.

11 av de smittede er under 13 år. Syv av barna har utviklet den alvorlige komplikasjonen HUS, som kan føre til akutt nyreskade, opplyses det videre.

– Dette er en alvorlig situasjon og mange små barn har blitt svært syke. Dette er det største EHEC-utbruddet vi har hatt i Norge, uttaler seksjonsleder Susanne Hyllestad ved FHI til instituttets nettsider.

– Det viktigste folk selv kan gjøre for å redusere risikoen for å bli syk, er å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig og andre kjøttfarseprodukter, legger Hyllestad til.

I tillegg er det viktig å huske å vaske hender og utstyr etter håndtering av både ferskt og frossent kjøtt.

God mathygiene

FHI opplyser at utbruddsetterforskningen pågår for fullt, og at det er tett samarbeid mellom dem, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og berørte kommuneoverleger.

Utbruddsbakterien er funnet i hamburger, men også andre kjøttdeig- og farseprodukter hvor de samme råvarene har blitt brukt, er trukket tilbake.

Se hvilke produkter som har blitt trukket fra markedet på Matportalen.no.

Mattilsynet kan ikke utelukke at flere produkter kan bli trukket fra markedet. De presiserer at det derfor er svært viktig at man følger rådene for god mat- og kjøkkenhygiene.

Råd for å unngå smitte med mage-tarm-infeksjoner:

  • Gjennomstek eller gjennomkok all farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker, kjøttdeig og liknende), i tillegg til hele stykker av svin- og fjørfekjøtt.
  • Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
  • Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter også de fryste.
  • Ha god kjøkkenhygiene, også ved utegrilling.
  • Vask brukte kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat.
  • Grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
  • Unngå ikke-desinfisert drikkevann, og ved tvil om drikkevannskvaliteten bør man benytte flaskevann.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Powered by Labrador CMS