Åsheimskogen FUS barnehage i Lørenskog hadde en fin samling med hele barnehagen ute i snøen på reinsdyrskinn der de snakket om flagget og nasjonaldrakten til samene.
Åsheimskogen FUS barnehage i Lørenskog hadde en fin samling med hele barnehagen ute i snøen på reinsdyrskinn der de snakket om flagget og nasjonaldrakten til samene.

Slik feirer de Samefolkets dag

I Gudevold barnehage i Fredrikstad, markerte de Samefolkets dag for aller første gang, mens barna i Åsheimskog FUS barnehage fikk lage egne kofter. Barna i Sætre barnehage i Ulstein lagde samiske flagg og fikk prøve seg på joik. Se bildeserie over.

Publisert Sist oppdatert

I Gudevold barnehage i Fredrikstad, markerte de Samefolkets dag for aller første gang. Det var praksisstudent Hege Balterzen som sto bak arrangementet.

– Jeg fikk lov å ta ansvaret for markeringen av samefolkets dag, ettersom de ikke hadde markert denne dagen tidligere. Vi startet i forrige uke med å vise barna "Hvis jeg var deg" fra NRK Super. Her møter vi en gutt fra Fredrikstad som bytter liv med en samisk gutt. Barna likte godt filmen og det gjorde sterkt inntrykk da de lagde blodpannekaker! forteller Balterzen.

Barna lagde lavvolandsby og de fikk kle ut duplofigurer i filt og lage små bål. Flagg ble farget og satt på små flaggstenger. Til og med nordlyset fikk være med på vinduet bak landsbyen.

– På selve dagen 6.februar, satte vi opp utstillingen i vrimlearealet, slik at foreldre og barn fra andre avdelinger kunne se. Så hadde vi en samlingsstund hvor vi viste frem samiske skaller, en nålboks laget av bein og andre samiske sko. Vi viste en powerpoint hvor barna ble kjent med joik, samenes nasjonalsang, levesett og ulike folkedrakter. Vi fortalte også at samene hadde blitt dårlig behandlet i gamledager, og at kongen og regjeringen hadde bedt om unnskyldning for det vonde samene hadde opplevd, sier Balterzen.

I tillegg fikk barnehagen låne reinsdyrhorn og barna ble fotografert som reinsdyr. I det hele tatt en minnerik og fin opplevelse og en verdig markering av Samefolkets dag i Gudevold barnehage.

Feiret ute

Åsheimskog FUS barnehage på Lørenskog tok like godt hele barnehagen ut for å markere Samefolkets dag 6. februar.

– Vi hadde en fin samling med hele barnehagen ute i snøen på reinsdyrskinn der vi snakket om flagget og nasjonaldrakten til samene. Barna har vært med å sy egne kofter for anledningen. Vi snakket om reinsdyrene, telte til 3 på samisk, hørte på joik og sang "bæ, bæ, lille lam" på samisk, forteller pedagogisk leder i barnehagen.

Fikk prøve seg på joik

Også i Sætra barnehage i Ulstein kommune, ble Samefolkets dag markert.

– Vi feiret dagen i den flotte lavvoen til Vikemarka barnehage. Vi har laget oss flagg, snakket om hva fargene i flagget symboliserer. Vi åt reinsdyrgryte til lunsj, og vi har hørt på og prøvd å lære oss å joike. Barna kunne fortelle at de fikk ta på og sitte på reinsdyrskinn, opplyser daglig leder i barnehagen.

Vil du dele din feiring? Send oss bilder og en liten tekst til [email protected].

Om Samefolkets dag:

  • Samenes nasjonaldag (sørsamisk: Saemiej åålmegebiejjie, nordsamisk: Sámi álbmotbeaivi) er 6. februar. Dagen omtales også av enkelte som «samefolkets dag» og «samisk folkedag». Nasjonaldagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.
  • I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge. Derfor skal det flagges med det norske flagget ved alle offentlige bygg den dagen, og det er i tillegg valgfritt å flagge med det samiske flagget. Flagging på 6. februar er en hilsen til samene på nasjonaldagen og en erkjennelse av samisk identitet av samene selv.
  • Bakgrunnen for datoen 6. februar er at det første samiske landsmøtet ble avholdt den 6. februar i 1917, i Metodistkirken i Trondheim. Det var første gang i historien nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg til et stort møte for å drøfte og belyse felles saker og problemstillinger. Elsa Laula Renberg stod bak både ideen om og virkeliggjørelsen av møtet som samlet over hundre deltakere, derav en stor del kvinner.
  • I offisielle sammenhenger markeres dagen gjerne gjennom heising av det samiske flagget, taler og synging av nasjonalsangen «Sámi soga lávlla».
  • I år er det 100 år siden det første, samiske landsmøtet og det markeres storstilt over hele landet, men særskilt i Trondheim der møtet fant sted. Der er det arrangementer hele uka, som ender i en foreldrekonferanse om barnehagen fredag.

Se programmet for Tråante 2017 her.

Powered by Labrador CMS