Barnepassordning vakte reaksjoner
Torsdag ble streiken i private barnehager utvidet med tusen nye ansatte, og flere foreldre får merke konsekvensene. Blant annet i Skien.
I Harmonien barnehage i Skien legger de til rette for at foreldre kan etablere barnepassordning på de avdelingene som må stenge som følge av personalmangel under streiken.
Det melder NRK
i en sak gjengitt av NTB og flere medier.
– Det er ingen løsning. Vi anser det som steikebryteri, da foreldre faktisk tar over arbeidet til de som er i streik, sier tillitsvalgt Gitte Storhaug i Fagforbundet i Skien.
Styrer i barnehagen, Gunhild Ekornrød Sæterstøl, ser ikke på løsningen som streikebryteri. Det gjør heller ikke barnehagens eier.
– Ikke et barnehagetilbud
To avdelinger er berørt med 10 barnehageansatte som er tatt ut i streik fra og med torsdag. Disse avdelingene har barnehagen stilt disponible for foreldrene, for at de kunne organisere en barnepassordning, har Sæterstøl forklart til statskanalen.
Minst en ansatt vil være tilstede på hver avdeling. Det er da snakk om ansatte som normalt jobber på avdelingene, og ikke er tatt ut i streik.
– Jeg, Læringsverkstedet og PBL (Private Barnehagers Landsforbund) ser ikke på det som streikebryteri. Det er ikke et barnehagetilbud, men en barnepassordning som foreldre har her i barnehagen, som er et kjent sted for alle barna, slik at foreldre ved å samarbeide kan være på jobb flere dager under streiken, utdyper Sæterstøl til Telemarksavisa (krever innlogging).
Leder av Samarbeidsutvalget i barnehagen, Espen Fosstvedt, synes det er positivt at barnehagen prøver å finne en løsning.
– Det er ikke lenge siden det var streik i skolene. Selv om vi støtter streikeretten til ansatte i barnehagene, er det en stor frustrasjon for hvordan kabalen skal gå opp, sier han til NRK.
Lite benyttet torsdag
Torsdag formiddag, opplyser styrer Sæterstøl til Barnehage.no at det er noen få foreldre som har valgt å benytte seg av tilbudet.
– Det er noen barn her, men ikke så veldig mange. Foreldrene har jo lest om Fagforbundets påstand om streikebryteri, og at de vil aksjonere utenfor barnehagen i dag. Det synes de er vanskelig. De ønsker ikke å utsette seg selv eller barna for dette, sier hun.
Hun sikter til følgende uttalelse fra Storhaug i Fagforbundet dagen i forveien:
– Hvis de gjennomfører det, vil det reageres sterkt på. Det vil vi informere om på utsida av arbeidsplassen.
Sæterstøl har ikke registrert noen form for aksjon torsdag.
Har løftet saken opp
Styreren viser til at hun har løftet saken opp til regionleder Lars Grimstad i Læringsverkstedet, som er klar på at barnepassordningen som er etablert i denne og andre barnehager ikke er en pedagogisk virksomhet.
– Det handler om å gi barna et tilbud om å tilbringe dagene i trygge og kjente omgivelser. Og det er en virksomhet som ikke er regulert av barnehageloven, rammeplanen og pedagognormen, slik den daglige virksomheten i barnehagen er. Både Læringsverkstedet og PBL tar avstand fra streikebryteri og mener det er åpenbart at denne virksomheten ikke kan ha denne merkelappen.
Barnehage.no har tilbudt Fagforbundet sentralt å kommentere, men det lot seg ikke gjøre på kort varsel torsdag. I NRKs sak fra onsdag uttaler leder av lov og avtaleverkavdelinga i forbundet, Pål Skarsbak, at løsningen barnehagen i Skien har valgt er ukjent for ham:
– Jeg har aldri hørt om en sånn praksis tidligere. Vi har hørt om foreldrebarnehage i egne lokaler, men dette er lokalene til barnehagen og med ansatte til stede. Da begynner vi å nærme oss noe som ligner veldig på streikebryteri.
Foreldre har ikke rett på fri
Torsdag skriver flere medier om hva foreldre har å forholde seg til under streik.
– Ved streik i barnehage vil arbeidstakere som rammes av streiken fremdeles være bundet av arbeidsavtalen de har inngått med sin arbeidsgiver. Det er ingen lov som gir foresatte rett til fri eller omsorgspenger ved streik i barnehage eller skole, sier senioradvokat Elin Myrset til Romerikes Blad (krever innlogging).
Under koronapandemien ble arbeidstakere gitt ekstra omsorgsdager og pålagt hjemmekontor i den utstrekning slike løsninger var gjennomførbare.
– Slike reguleringer har vi ikke når det gjelder streik. Rett til fri- eller omsorgsdager må derfor avtales gjennom dialog direkte med arbeidsgiver, sier Myrset i Advokatfirmaet Nicolaisen ANS.
Hvis du tenker at en løsning vil være å ta ut permisjon, så er heller ikke det noe du har krav på. Men dersom man har en fleksibel arbeidsgiver kan det være muligheter, skriver avisen.
– Mange finner gode løsninger
– Det er ingen bestemmelser i lov eller avtale om fri med lønn, og dette
vil ikke falle inn under «sykt barn» bestemmelsene. Så her er det ferie og fleksdager
som gjelder, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard i Aftenpostens
sak om samme tema.
Hun viser til at man kan bruke mulighetene til fleksibel arbeidstid ved å jobbe på ettermiddag/kveld mens den andre forelderen er hjemme.
– Arbeidsgiver har ikke plikt til å legge til rette for å avhjelpe situasjonen som oppstår på grunn av streiken. Men vår erfaring er at de aller fleste finner gode løsninger lokalt. Det skriver Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester i en e-post til Aftenposten.
Totalt er nå 1.968 barnehageansatte i streik. Disse fordeler seg ifølge førstnevnte slik mellom organisasjonene:
Utdanningsforbundet: 965, Fagforbundet 947, Delta: 56.
Streikeuttak 2 (fra 20.oktober 2022):
Streikeuttak 1 (fra 17. oktober 2022):