Daglig leder i Fembiz, Nina Hanssen, legger vekt på hvor viktig det er at motivasjonen er der til enhver tid. For mister du motivasjonen, hvorfor skal du orke da?

Næring til gründerspiren

Hva skal til for å lykkes som kvinnelig gründer? God pust, god flyt og god planlegging, for å nevne noe.

Publisert Sist oppdatert

– Egentlig bør man begynne med å puste. Slippe ut magen og stresset i et kjempestort utpust.

Så kan man ta første steget mot gründertilværelsen. Rådet kommer fra arrangementansvarlig i kvinnenettverket Fembiz, Anette Aarsland.

Da hun startet sin karriere som ung sanger, var det bare det hun ville. Å synge. Men hun glemte alt det andre som skal til for at hun skulle lykkes. Og hun glemte å puste og hun glemte å planlegge framover.

– Det endte med at jeg mistet stemmen. Og hva var jeg da? I stedet for en sanger, var jeg en jente uten stemme. Det var tøft, men jeg lærte leksa mi, sier Aarsland.

– Følg lidenskapen, men lag en plan for veien du skal gå. Hvis ikke kan du ende opp med å miste mye.

Små steg

Hun råder alle med en gründerspire i magen til å nære den med små steg.

– Sett deg små mål og tenk litt på dem hver dag mens du puster. Da senker du blodtrykket og øker fordøyelsen. Dermed minsker stresset.

Daglig leder i Fembiz, Nina Hanssen, legger til hvor viktig det er at motivasjonen er der til enhver tid. For mister du motivasjonen, hvorfor skal du orke da?

Hanssen har skrevet boka «Flow i hverdagen — navigasjon mellom stress, kaos og kjedsomhet» utgitt av Fagbokforlaget. Og i følge Hanssen er nettopp flow — eller flyt — en gründers viktigste redskap.

– Hva skjer i det øyeblikket hjernen begynner å jobbe kreativt? Det er da hjernen er i flow, midt i mellom stress og kjedsomhet, forklarer Hanssen.

Hun mener at det kun er i flytsonen du er kreativ. Er du for høyt oppe eller for lavt nede blir du utbrent. Og utbrentheten er alle gründeres svorne fiende.

– Det som er viktig er å lage seg mål med klare regler for hvordan du kommer deg dit.

– Fjern hindringene

Så hva er definisjonen av flow? Hanssen mener alle har opplevd det. Det er flow som gjør at du glemmer tid og sted, mat og drikke. For eksempel er barn i flow når de leker.

– Følelsen av flow, er følelsen av å lykkes. Det er en følelse av lykke, og det må være et mål å være i flow så ofte som mulig i løpet av en dag. Det fyller opp overskuddskontoen og gir deg mye å gå på. Spør deg selv; hva hindrer min flow? Er det multitasking? Hverdagsangst? Hva er din distraherende faktor? Identifiser den og fjern den! kommanderer Hanssen.

Skjønt man trenger ikke gå like langt som kursdeltakeren som gledesstrålende meddelte Hanssen at nå hadde hun endelig identifisert og fjernet sin forstyrrende faktor, og kastet ut mannen sin.

Og for å komme i gang har Hanssen en liten liste for hvor man kan begynne å lete etter sin indre flyt. Blant annet er offentlig transport en god ide.

– Å sitte på en buss, et tog eller fly er en fin anledning til å la tankene fly. Du senker skuldrene og puster med magen.

Og det er nyttig å være i naturen, ha gode arbeidsvaner, gjøre én ting av gangen (multitasking er fy-fy), skifte mellom å jobbe intensivt til å slappe helt av, være selvbevisst og vit når du skal gå videre, råder gründeren.

12 tips til gründere

Her er Nina Hanssens enkle råd for hvordan du lykkes som din egen sjef:

1.Går du svanger med en drøm om å starte din egen bedrift, så snakk med noen i familien eller fortrolige venner som selv har startet opp.

2. Har du en god forretningside, så sjekk det eksisterende markedet så du vet hva som finnes allerede.

3. Ha tro på deg selv og din forretningside, men regn med at TING TAR TID.

4. Velg selskapsform. Velg om du vil starte AS eller enkeltpersonsforetak. Velger du AS må du ha 30 000 kroner i startkapital.

5. Vurder om du skal starte bedriften alene eller sammen med andre. I så fall, velg partnere som kan tilføre noe ekstra.

6. Lag en forretningsplan med et klart mål.

7. Lag en kort og konkret pitch, en entusiastisk og kort presentasjon av din forretningside på to til tre setninger.

8. Planlegg oppstarten i flere faser og feir mindre delmål underveis.

9. Fokuser på det du kan og sett bort det andre. Skaff deg gjerne en regnskapsfører til å hjelpe deg med regnskap hvis dette ikke er noe du kan.

10. Meld deg inn i et gründernettverk og vær synlig på sosiale medier. Utveksle erfaring og ideer med andre grundere, som i vårt nettverk, Fembiz.

11. Lag en mediestrategi og ha en klar markedsføringsplan. Samarbeid gjerne om markedsføring i nettverket ditt.

12. Tenk igjennom en profesjonell profil: Logo, nettside og visittkort skal fortelle hva du driver med og som appellerer til potensielle kunder og samarbeidspartnere.

Om Fembiz:

Et nettverk som jobber for å fremme entreprenørskap blant kvinner, hjelpe dem å skape nettverk og skape vekst gjennom samarbeid.

Fembiz bidrar med kunnskaper, samarbeidspartnere og teknologiske verktøy for å lykkes.

De holder foredrag, arrangerer konferanser og inspirasjonskvelder og bidrar til markedsføring.

Drives av Nina Hanssen som er forfatter og har master i journalistikk. Hanssen har vært nyhetsredaktør i LO Media og leder av Fagpressens redaktørforening.

Har du eller planlegger du å bruke utdannelsen og kompetansen fra barnehagen til å gjøre noe annet? Tips oss på red@barnehage.no.

Powered by Labrador CMS