Her er finalistene til Årets barnehage: Til venstre Læringsverkstedet Eid barnehage (øverst), Sjøskogbekken FUS barnehage, Kardemomme barnehage, til høyre Linnéa natur- og gårdsbarnehage (øverst) og Knatten barnehage.
Her er finalistene til Årets barnehage: Til venstre Læringsverkstedet Eid barnehage (øverst), Sjøskogbekken FUS barnehage, Kardemomme barnehage, til høyre Linnéa natur- og gårdsbarnehage (øverst) og Knatten barnehage.

En av disse fem barnehagene kan juble litt ekstra i høst

– Det er jo en seier bare å bli nominert, sier en av finalistene til Årets barnehage. – Uvirkelig, sier en annen.

Publisert Sist oppdatert

– Herlighet! Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Dette var rått. Så fantastisk! Tusen takk! Dette betyr mye. Dette betyr mye for mange.

Mange har kanskje takketalen fra fjorårets vinner, Dag Olav Stølan i Granstubben barnehage, fremdeles friskt i minnet. Hvert år de siste sju årene har PBL (Private barnehagers landsforbund) kåret Årets barnehage blant sine nesten 1 950 medlemsbarnehager.

Årets barnehage i PBL

Årets barnehage kåres under PBL Lederkonferanse i Bodø 3.- 5. september.

Styret i PBL har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2023:

• Et basistilbud med høy kvalitet

• En klar og tydelig pedagogisk profil

• En god og tydelig ledelse

• Tilfredse foreldre

• Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende

• Et godt arbeidsmiljø i barnehagen

• Lavt sykefravær over tid

• Et godt omdømme

Tidligere vinnere:

2022: Granstubben barnehage, Steinkjer

2021: Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage, Stjørdal

2020: Den Blå appelsin Kanvas-barnehage, Oslo

2019: Haugland gardsbarnehage, Time

2018: Norlandia Skistua barnehage, Oslo

2017: Trondalen barnehage, Fredrikstad

2016: Langøy friluftsbarnehage, Øygarden

Nå er årets finalister klare, og juryleder og styreleder i PBL, Eirik Husby, understreker betydningen av kåringen:

– Dette er en viktig kåring for PBL ettersom den bidrar til å løfte frem noe av alt det fantastiske arbeidet som legges ned i medlemsbarnehagene hver eneste dag. Å lese alle forslagene og ikke minst de gode begrunnelsene, er for meg en ny bekreftelse på at sektoren og vi i PBL har veldig mye å være stolte over.

Det er foreldre, ansatte og andre med engasjement for barnehagen som har nominert sine favoritter, og i år var responsen rekordhøy: I alt kom det inn 441 forslag på mer enn 300 medlemsbarnehager.

Dette er finalistene:

  • Kardemomme barnehage, Oslo
  • Knatten barnehage, Tvedestrand
  • Linnea natur- og gårdsbarnehage, Indre Østfold
  • Læringsverkstedet Eid barnehage, Stad
  • Sjøskogbekken FUS barnehage, Trondheim

Årets finalister kommer fra Oslo, Tvedestrand, Indre Østfold, Stad og Trondheim. I hele neste uke kan du lese intervjuer med hver enkelt barnehage på barnehage.no.

I tillegg til å være spredt geografisk, er det også stort mangfold i type barnehager som er nominert; blant annet en miljøbarnehage, en friluftsbarnehage og en natur- og gårdsbarnehage. De varierer også i størrelse, men noen ting er felles for samtlige:

De har et basistilbud med høy kvalitet, en klar og tydelig pedagogisk profil, en god og tydelig ledelse, tilfredse foreldre, de har gjennomført prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende, de har godt arbeidsmiljø, lavt sykefravær og godt omdømme.

Blant forslagene har et utvalg blitt invitert til å sende inn dokumentasjon på hvordan de oppfyller kriteriene i kåringen, og til slutt satt juryen igjen med fem finalister.

– Dette har gjort oss enda mer trygge på at vi har fem verdige finalister. Samtidig har gjennomgangen av dokumentasjonen gjort det enda mer vondt å velge bort gode barnehager som ikke får være med videre denne gangen, sier Husby.

I tillegg til juryens vurdering kan leserne stemme på sin favoritt på nett.

– Resultatet av avstemningen er del av vurderingen når juryen mot slutten av sommeren skal kåre en vinner, og vi håper så mange som mulig vil engasjere seg og gi sin stemme, sier jurylederen.

Her kan du stemme:

Powered by Labrador CMS