4-åring forsvant fra barnehagen og druknet - tar ut tiltale mot leder og eiere

En fire år gammel gutt klatret over et gjerde og forsvant. Like etter ble han funnet druknet i et basseng rundt 200 meter fra barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Nå er rektor ved Lindängens förskola, skolesjefen i foreningen som driver barnehagen samt leder for stiftelsen som eier foreningen tiltalt for å ha forvoldt en annens død, ifølge Telgenytt. I tillegg vil aktor ilegge stiftelsen som eier barnehagen og tomten en foretaksbot på 1,5 millioner kroner.

Barnehagen drives av ideelle Föreningen Värdefulla Barn och Ungdomar (FVBU) som driver en rekke barnehager i Sverige.

Hendelsen skjedde i Hagaberg i Södertälje 14. juni. Like etter at det ble oppdaget av gutten var borte, ble det satt i gang en omfattende leteaksjon.

Kammaråklagare Cecilia Tepper skriver i en pressemelding at ingen voksne hadde tilsyn med barnet som klatret over et gjerde, som var en kjent sikkerhetsrisiko for de tiltalte.

– På tross av dette har man ikke erstattet gjerdet eller vedtatt å ta andre forholdsregler som for eksempel å sperre av området der gjerdet var for lavt, eller plassere en pedagog med oppsyn over gjerdet. De manglende sikkerhetstiltakene mener jeg var avgjørende for at 4-åringen tok seg til bassenget og druknet.

Familien som eier bassenget der gutten druknet hadde ikke skyld i ulykken, ifølge Tepper.

– Bassenget ligger på baksiden av huset, og bassengbeskyttelsen har vært i alle fall delvis på. Noen i familien har vært hjemme og hatt en viss oversikt over bassenget. Ut fra en samlet vurdering mener jeg at de ikke har vært straffbart uaktsomme og derfor tiltales de ikke.

Foretaksboten til stiftelsen ilegges fordi de ikke har gjort det de burde for å forebygge ulykken.

– De har kjent til at gjerdet skulle erstattes, men har hatt ulike oppfatninger om når det skulle gjøres og graden av sikkerhetsrisiko. Ifølge leieavtalen har stiftelsen ansvar for vedlikehold av blant annet gjerdet. Jeg vurderer det slik at man kunne kreve at gjerdet forhindret barn fra å stikke av uten tilsyn av voksne. Summen jeg lander på er en avveining ut fra omstendighetene i denne saken.

Ingen av de tiltalte vil foregripe den rettslige prosessen, men nekter straffskyld, ifølge lt.se (krever innlogging).

Til SVT sier de tiltaltes advokat Carl-Oskar Morgården at de som eier eiendommen har drevet barnehage på tomten i 35 år uten å ha hatt noen problemer med barn som har stukket av, og at det var delte meninger om hvor akutt situasjonen med gjerdet var - men at de landet på at gjerdet skulle fikses i august.

– Fram til da mener vi det lå et ansvar på personalet i barnehagen å holde spesielt oppsikt med barna når de oppholdt seg i dette området, sier han.

Powered by Labrador CMS