DMMH inviterte til «jubileumssamling» i forbindelse med at høgskolen fyller 75 år.
DMMH inviterte til «jubileumssamling» i forbindelse med at høgskolen fyller 75 år.

Flere hundre barnehagebarn deltok på jubileumssamling

Stemningen var på topp da Dronning Mauds Minne høgskole (DMMH) inviterte barnehagebarn og ansatte til samlingsstund i Trondheim sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Mandag formiddag hadde rundt 400 barnehagebarn tatt turen til Torvet i Trondheim for å delta på DMMHs «jubileumssamling» i forbindelse med at høgskolen fyller 75 år.

Sonja Kibsgaard, dosent emerita ved DMMH, hadde æren av å lede samlingsstunden. Hun åpnet med å fortelle om hvordan DMMH fikk navnet sitt, og inntok rollen som både ordfører, biskop og Astrid Vatne, høgskolens første rektor.

Sammen med studentene dramatiserte Kibsgaard kjøpet av DMMHs første lokale, og hun fortalte barna at siden man fikk pengene i skattekisten til Dronning Maud, så ville man kalle opp skolen etter henne.

Under samlingsstunden ble den nye «Jubelsangen» skrevet av høgskolens musikkseksjon, fremført sammen med barnehager for aller første gang. På scenen sto også barn fra Musikalfabrikken som spilte et utdrag fra musikalen «Kari Palari».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sonja Kibsgaard forteller om hvordan DMMH fikk navnet sitt.
Sonja Kibsgaard forteller om hvordan DMMH fikk navnet sitt.

Fortsatte feiringen

Tirsdag fortsatte jubileumsfeiringen da DMMH inviterte til åpen dag på campus Dalen med aktiviteter inne og ute for både barn og voksne.

Det var blant annet lagt opp til fortellerstunder, tradisjonsleker for barna, ballongtelt, korte faglige innlegg, talerstol, lykkehjul, origamiverksted og observasjon av småkryp.

Man kunne også besøke en leketøysutstilling satt sammen av ansatte ved DMMH og delta på verksted med natur- og gjenbruksmaterialer.

I tillegg var det satt opp en egen scene der barnehager kunne fremføre egne bidrag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tirsdag inviterte DMMH til åpen dag på campus Dalen med aktiviteter for barn og voksne.
Tirsdag inviterte DMMH til åpen dag på campus Dalen med aktiviteter for barn og voksne.

48 studenter ved oppstart

Det var altså i 1947 at de aller første studentene ved Menighetspleiens barnevernsinstitutt, som etter hvert skulle bli til Dronning Mauds Minne høgskole, startet på sin utdanning for å bli barnehagelærere.

I dag har høgskolen om lag 1400 studenter og 160 ansatte. Og DMMH er fortsatt den eneste utdanningsinstitusjonen i landet som har utdanning av barnehagelærere som hovedoppgave.

– Vi har tro på at både de yngste barna, barnehagen og samfunnet er tjent med en samlet, fokusert og selvstendig barnehagelærerutdanning og barnehageforskningsinstitusjon som DMMH, sa rektor Else Berit Skagen i et intervju med barnehage.no i mars.

– Vi skal også i fremtiden konsentrere vår innsats til å utdanne kunnskapsrike, kritisk reflekterende og omsorgsfulle barnehagelærere, barnehagelektorer og kompetente ledere, la hun til.

Mener bemanningen må styrkes

Skagen mener samfunnet må få øynene, og lommeboka, opp for den tidlige barndommen.

Hun har følgende oppfordring til myndighetene:

– Barnehagene må få styrket bemanningen og økonomien sin. Det må bli naturlig for barnehagelærerne å ta masterutdanning og «barnehagelektor» må bli en stillingskategori i alle barnehager. Bevilgningene til utdanningen må økes slik at den blir på samme nivå som for grunnskolelærerutdanningen. Skolen må også ta barnehagelærerne og barnehagepedagogikken inn i småskolen igjen.

Studentene fremfører den nykomponerte Jubelsangen under samlingen på torget.
Studentene fremfører den nykomponerte Jubelsangen under samlingen på torget.

DMMHs jubileum markeres på ulike måter gjennom hele 2022. I oktober blir det en konferanseuke med både en internasjonal og en nasjonal konferanse. Sistnevnte vil ha temaet «Livslang leking».

Powered by Labrador CMS