DEBATT

Ellen Cathrine Ellefsen er barnehagelærerstudent ved Universitetet i Agder.
Ellen Cathrine Ellefsen er barnehagelærerstudent ved Universitetet i Agder.

Lyrikk for barn

Barnehagelærerstudent Ellen Cathrine Ellefsen slår et slag for lyrikk i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Er det noe gøy med lyrikk da? Er ikke det litt tungt og kjedelig, særlig for barn?

Det var mine første tanker da vi skulle ha lyrikkaften på studiet. Men, som så ofte før, ble tankene mine gjort til skamme.

Valg av dikt

Olav H. Hauge var forfatteren jeg fikk tildelt. Jeg bladde gjennom Den store dikt og regleboka for å finne et dikt av forfatteren. Valget falt fort på diktet om Katten:

Katten

sitt i tunet

når du kjem.

Snakk litt med katten.

Det er han som er varast i garden.

Det er noe kjent og kjært over katten på tunet. Vi har alle klappet en katt og vet hvor myk og deilig pelsen er, og hvor godt og avslappende det kjennes. Jeg ble sjarmert av diktets enkelthet, dybde og at det appellerer til noe inni meg.

Barn leser og oppfatter på det konkrete planet, som her hvor katten får deres oppmerksomhet. Det er som om de blir oppfordra til å gå bort, klappe og snakke litt med katten. Diktet har en fin appell som barnehagebarn lett kan kjenne seg igjen i.

Hauge var den som innførte konkret poesi i norsk poesi, som dette «tingdiktet» er et eksempel på. Det kan leses på flere plan, noe som gjør at det fenger på tvers av generasjonene. Diktet om Katten ble utgitt i diktsamlinga Dropar i austavind som kom ut i 1966.

Katten

Har du hørt om tunkatten Lurivar?  På denne nettsiden er det mye moro for barn, som å høre på lydbok og fortellinger, sanger, leke med ord, spille puslespill og kryssord, og ikke minst spørre katten om alt du måtte lure på!

Kattens tilnærming til verden kan også overføres til barna. Det kan være en god inngangsport til å filosofere sammen, rundt hvem det er som kommer og går på tunet, hva det er som blir sagt og gjort, hva de tror katten holder hemmelig. Og om barna selv bærer på en hemmelighet, eller om de noen gang har gjort det?

For hva er det egentlig katten i diktet legger merke til når den står på tunet? Og hvilken hemmelighet er det den bærer rundt på? Er det én? To? Tre? Eller kanskje enda flere hemmeligheter katten vet, mon tro?

Hauge bodde hele livet sitt i Ulvik i Hardanger. Har en muligheten til å ta turen til Haugesenteret som ligger i dette området kan barna gå på «kattejakt». Dette er et fint aktivitetstilbud hvor en gjennom å følge kattesporene blir enda bedre kjent med både Hauge og katten.

Følg barnehage.no Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS