Fredag møtes partene til mekling i hovedoppgjør. Blir de ikke enige, blir det streik fra mandag.

Hovedoppgjøret: I disse 112 barnehagene kan det bli streik

Fredag møter PBL Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta til forhandlinger hos Riksmekleren. Blir de ikke enige, blir det streik fra mandag morgen.

Publisert

Nå er det sendt varsel om plassfratredelse for i alt 1 007 ansatte i 112 PBL-barnehager i ti kommuner: Oslo, Sarpsborg, Halden, Eidsvoll, Ullensaker, Stavanger, Sandnes, Karmøy, Ålesund og Trondheim.

Dersom partene ikke kommer til enighet hos Riksmekleren innen kl. 24.00 fredag 14. oktober, blir det streik fra mandag morgen 17. oktober.

Da partene møttes i Bodø 30. august ble det brudd etter få timer. Fagforeningene brøt forhandlingene da det var for stor avstand mellom krav og tilbud til at det syntes realistisk med en enighet.

Det store stridstemaet er pensjon.

Arbeidstakersiden har pekt på intensjoner knyttet til temaet i tidligere forhandlingsprotokoller. PBL har hevdet at politiske beslutninger har fjernet den økonomiske bærekraften i sektoren, og gjort det umulig å møte alle motpartens krav. Forhandlingslederne Anne Green Nilsen (Fagforbundet) og Terje Skyvulstad (Utdanningsforbundet) uttaler at de mener det er «...avtalebrudd når PBL går tilbake på løfter de forpliktet seg til skriftlig i protokoller fra tidligere lønnsoppgjør».

– Vi mener at dagens tilskuddordning til pensjoner i hovedsak er tilstrekkelig, men deler samtidig PBLs syn på at det offentlige skal dekke pensjonene til de ansatte, krone for krone, dersom tilskuddet ikke er tilstrekkelig. Men dette må regjeringen og PBL ordne opp i seg imellom – det skal ikke barnehageansatte ta regninga for, sier en samlet arbeidstakerside nå.

Mens PBL tilbakeviser alle påstander om løftebrudd i forbindelse med årets hovedoppgjør.

– Realiteten er at politikerne har fjernet den økonomiske bærekraften i sektoren og at motparten har lagt frem krav som utløser kostnader mangedobbelt av det vi ser i frontfaget og kommunene, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL til egne hjemmesider.

Samtidig signaliserer partene at ingen ønsker en streik i sektoren.

Streik er det sterkeste virkemiddelet vi som arbeidstakere har, og en streik vil alltid ramme en uskyldig tredjepart, står det på Utdanningsforbundets hjemmesider.

– Det beklager vi, og det er noe vi ikke ønsker oss. Men de ansatte kan ikke aksepter en svekkelse av pensjonsvilkårene sine. Nå jobber vi for å sikre at alle barnehageansatte skal få en anstendig pensjon – også de som jobber i private barnehager, sier Skyvulstad.

– Vårt mål er å komme til enighet med arbeidstakerorganisasjonene slik at barn og familier ikke blir rammet, sier forhandlingsleder Espen Rokkan til PBL.no.

Her er streikeuttaket:

Powered by Labrador CMS