Datatilsynet har sendt en rekke spørsmål til Kongsberg kommune etter at personopplysninger kom på avveie.
Datatilsynet har sendt en rekke spørsmål til Kongsberg kommune etter at personopplysninger kom på avveie.

Personopplysninger på avveie. Datatilsynet krever svar fra kommunen

Helseopplysninger om ansatte og personopplysninger om barn kom på avveie. Nå krever Datatilsynet svar fra kommunen.

Publisert Sist oppdatert

 19. april i år mottok Datatilsynet en avviksmelding fra Kongsberg kommune. Bakgrunnen var at personopplysninger ble utlevert gjennom systemet IST direkte, et datasystem som blant annet brukes til å sende ut informasjon til foreldre med barn i kommunens barnehager.

– Vi forstår meldingen om avvik som at flere personer med tilknytning til Kongsberg kommune har fått sine personopplysninger utlevert til uvedkommende. Bruddet oppsto i systemet IST Direkte, som leveres av databehandleren IST. Dere skriver at bruddet skyldes «teknisk svikt».

Det skriver Datatilsynet i sitt brev til kommunen.

Personopplysninger

Det var 18. april i år at bruddet ble oppdaget. Nærmere undersøkelser viste at bruddet var åpent fra 23. mars til 27. april.

Ifølge Laagendalsposten, som omtalte saken først, omhandler personopplysningene blant annet barn som skal begynne i barnehagene til høsten, i tillegg til helseopplysninger om ansatte.

– Kategoriene av personopplysninger som har blitt spredt om barna inkluderer navn, hvilken kohort barna er en del av, oppmøtetider, informasjon om hva som skal skje i barnehagen den dagen, samt bilder av barna. For det andre har personopplysninger om kommunens ansatte blitt eksponert. Dere skriver at de ansatte har «sendt fellesmelding med info om årsak til sitt eget sykefravær til foreldrene, og underskrevet med navn», heter det videre i Datatilsynets brev.

Ber om svar

Datatilsynet har nå stilt kommunen en rekke spørsmål, blant annet hvorfor det gikk ni dager fra bruddet ble oppdaget til det var lukket.

– Vi har skjerpet rutinene, og vi jobber med å svare opp kravet fra Datatilsynet, sier oppvekstsjefen i Kongsberg, Håvard Ulfsnes til Laagendalsposten.

Han opplyser videre at de skal sluttføre arbeidet med å svare Datatilsynet etter ferieavviklingen.

Powered by Labrador CMS