Glade, små afrikaspirer i Espira og SOS Barnebyers barnehage i Bindura, Zimbabwe.
Glade, små afrikaspirer i Espira og SOS Barnebyers barnehage i Bindura, Zimbabwe.

Espira i Afrika: – Dette er vårt hjertebarn

I to år har alle Espiras barnehager samlet inn penger for å gi 140 barn fra SOS Barnebyer et godt barnehagetilbud i Zimbawbe. Nå er det endelig klart for den store åpningen.

Publisert Sist oppdatert

Våren 2014 inngikk Espira og SOS Barnebyer en samarbeidsavtale som medførte at Espira ble en av Bedriftspartnerne til SOS Barnebyer. Avtalen går ut på at Espira skal bekoste bygging og drift av en barnehage for 140 barn i Bindura, Zimbabwe.

Siden da har Espiras 85 barnehager jobbet for å samle inn penger til prosjektet på svært så kreative vis. Det har vært konserter, lotterier, kunstutstillinger og en rekke mange andre tiltak.

– I Espira Rå barnehage i Bergen har de faktisk laget en egen Zimbabwe-sang og spilt den inn på CD! I Espira Kløverenga har barna laget en stor modell av barnehagen i Bindura med lekeapparater og alt, sier kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen.

Utveksling av ansatte

Han er én av fire Espira-ansatte som reiser til Zimbabwe i midten av mars for å åpne barnehagen.

– Mye av det arbeidet som gjøres hos oss i Espira bærer preg av at vi ønsker å utgjøre en positiv forskjell for barn og barnehager. Vårt arbeid med samfunnsansvar skal skje ute i barnehagene med barn som aktive deltakere. Selve flaggskipet i Espiras arbeid med samfunnsansvar er vår samarbeidsavtale med SOS Barnebyer, sier Hansen.

Han legger til at barna har vært svært delaktige i innsamlingen og at foreldreengasjementet har vært upåklagelig. I samarbeidsavtalen med SOS Barnebyer ligger det også til rette for utveksling av personell mellom Espira og barnehagen i Zimbabwe.

Barnehage for 140 barn

Det har vært en lang vei mot målet. Byggeprosessen har stadig blitt forsinket, men endelig er delegasjonen klare til å reise til Zimbabwe for å åpne barnehagen.

– Det er en stor milepæl for Espira og for barn, ansatte og foreldre i våre barnehager. Nå kan de selv se at det de har vært med å samle inn penger til blir realisert. Helt konkret vil rundt 140 barn få en ny og bedre hverdag. De får et trygt sted å være, får næringsrik kost, og ikke minst de får et godt grunnlag for videre skolegang, sier Hansen.

Delegasjonen reiser til Zimbabwe 13. mars og er hjemme igjen 19. mars. Det er lagt opp til et stramt program der det skal brukes mye tid i barnehagen sammen med barna og de ansatte der, samt selve åpningen. Vi skal ha flere møter med SOS Barnebyer sine lokale ansatte i Zimbabwe.

Vil gjøre forskjell

– Vi er forberedt på mange sterke og gode inntrykk, men også på at vi lever i en privilegert del av verden og at mange ikke har det så bra som oss. Derfor er det ekstra godt å vite at vi kan gjøre forskjell for noen, bidra til å gi noen barn muligheter de ellers ikke ville fått, sier Hansen.

Assisterende styrer i Espira Rå barnehage i Bergen, Ingrid C. Matre, er én av to heldige ansatte som får æren av å delta på den offisielle åpningen av barnehagen i midten av mars. Hun var på tannlegebesøk da hun fikk beskjeden og måtte sette seg rett ned i sjokk og begeistring.

– Jeg har aldri vært i Afrika før og er kjempespent! sier Matre entusiastisk.

– Vår barnehage

Hun har forberedt seg så godt hun kan med påfyll av vaksiner og malariatabletter. Det hele er uvirkelig og litt skummelt, synes styreren.

– Vi føler jo at dette er vår barnehage. Vi har samlet inn penger til den og barna i mange år og endelig står den klar. Dette prosjektet er personlig for oss. Dette er vår barnehage som vi bygger sammen, forklarer Matre.

For henne er det noe magisk med barn som hjelper barn, og det er givende å vise barna i Espira Rå at det finnes en annen virkelighet der ute. Tankene rundt turen er mange, forventningene enda flere. Og sommerfuglene i magen, er mer for måker å regne. Nå skal dagene gå med til et Zimbabwe-kick off i barnehagen og forberedelse til samlingsstunden hun og Live Lo Tessem fra Espira Snurrefjellet i Nittedal, skal holde i den afrikanske barnehagen.

Rim og regler

– Vi har kun møtt hverandre én gang, og sitter nå på hver vår kant av landet og forbereder oss.

– Hvordan gjennomfører man en samlingsstund når barna ikke kan engelsk?

– Vi må bruke hermesanger og mimeskuespill. Mye hender og gjentagelser, sier Matre.

Målet er å ta med seg hjem en sang fra barnehagen som førskolekoret kan synge hjemme.

Afrika-blogg

Resten av delegasjonen består av to personer fra SOS Barnebyer og drifts- og markedsdirektør Albert Hagen. Felles for representantene fra Espira, er at de har jobbet mye med prosjektet.

På turen skal deltagerne skrive blogg om opplevelsen og publisere bilder. Selve reisen starter 13. mars, men bloggen er aktiv allerede nå. Barnehage.no vil følge bloggen og publisere smakebiter fra turen og de ansattes erfaringer og opplevelser der.

Ingrid C. Matre kan ikke vente på å ta «sin» barnehage i øyesyn og treffe barna som går der.

– Vi har ventet så lenge. Nå får vi se hva pengene vi har samlet inn, gikk til, sier styreren, som rett og slett gleder seg som en – ja – unge.

Bloggen Afrikaspirer finner du her. 

Powered by Labrador CMS