Til venstre står Arne Torgersen med vannslangen og pøser på med vann på huset og på hekken og treet ved siden av den dramatiske kvelden. Bildet til høyre er tatt fra inngangsdøren til barnehagen, og viser hvor nært brannen var.
Til venstre står Arne Torgersen med vannslangen og pøser på med vann på huset og på hekken og treet ved siden av den dramatiske kvelden. Bildet til høyre er tatt fra inngangsdøren til barnehagen, og viser hvor nært brannen var.

Olav (20) er barnehagens store helt: – Han reddet oss fra å ta fyr

Det ble dramatisk i kveldstimene da det brøt ut brann i et bolighus vegg i vegg med Munkerudtoppen barnehage på Nordstrand. Olav Torgersen (20) og faren Arne løp flere kvartal uten sko - og sørget for å spyle vann på barnehagen.

Publisert

– Han er vår helt! 

Det konstaterer en lettet, men fremdeles ganske oppskaket styrer Hege Aas i Munkerudtoppen barnehage på Nordstrand i Oslo.

Hun forteller: 

– Brannen startet mandag kveld, i et bolighus som ligger bare noen meter unna barnehagen. Det utviklet seg til en voldsom brann, og det la seg tykk røyk over hele nabolaget. 

Selv var hun hjemme på Skarnes, åtte mil unna arbeidsplassen, da det begynte å brenne. Attpåtil hadde hun vært på korøvelse, og glemt å slå på lyden på telefonen igjen etterpå. 

– Det var sønnen min som til slutt fikk tak i meg. Han bor på en hybel vi deler rett nede i veien fra barnehagen. Han fortalte at det først var usikkerhet om det faktisk var barnehagen som brant, forteller styreren.

– Løp det jeg kunne

Samtidig, noen kvartaler unna, får Olav Westgaard Torgersen øye på den tykke røyken som legger seg over nabolaget. 

– Jeg så det brant ved en tilfeldighet og løp det jeg kunne. Jeg visste at barnehagen hadde en vannslange på utsiden siden jeg har jobbet der, så jeg begynte å sprute vann på trær og busker for å hindre brannen i å spre seg, forteller han til Nordstrands Blad

Ifølge Hege Aas var det ren flaks at vannslangen virket. 

– Vi byttet krana for bare noen dager siden. Den vi hadde før, virket ikke. 

Sammen med faren Arne jobber Olav Torgersen iherdig fra de kommer til brannstedet rundt halv elleve om kvelden, til brannvesenet begynner å få kontroll over flammene ved halv ett-ett-tiden natt til tirsdag, ifølge lokalavisen. 

Flaks - og en helt

I barnehagen sto det både foreldre til barnehagebarna og naboer og fulgte med på den dramatiske brannen. Selv kom Aas fram til barnehagen kvart over ett om natten. Det første hun gjorde, var å ta kontakt med de ansatte - og deretter la hun ut melding til foreldrene om at barnehagen holdt åpen som normalt dagen etter. 

Selv mener hun at det gikk så bra, skyldes innsatsen fra OIav og Arne. 

– Busker og trær rett ved barnehagen var helt avsvidd, men selve barnehagen har ikke fått noen skader etter brannen. Selv ikke en levegg i tre som går inn på tomten til huset som brant, sier styreren. 

Bolighuset ble totalskadd i brannen, men de som bodde i huset kom seg ut før brannen tok skikkelig tak, ifølge Nordstrands Blad. Boligen var et teglsteinshus, og dermed spredte ikke brannen seg på samme måte som hvis det hadde vært et trehus, mener Aas. 

– Flammene gikk mer rett opp heller enn til siden. At det var vindstille akkurat den dagen, var også avgjørende. I tillegg til innsatsen fra Olav. 

– Han er vår helt, og en selvskreven gjest til sommeravslutningen vår, avslutter hun. 

Barnehage.no har ikke lyktes i å få en prat med helten selv, Olav Torgersen. 

Powered by Labrador CMS