På øya Steinkloss fant brannfolkene spor av at det hadde blitt tent på 8-10 steder.
På øya Steinkloss fant brannfolkene spor av at det hadde blitt tent på 8-10 steder.

Barna hentet saltvann i kopper, og slokket etter beste evne

Fredag skal det ha blitt tent på ved ytterveggen til Silsand barnehage i Senja. Mandag ble det oppdaget røyk mens stiftelsen Barnas Have var på tur på øya Steinkloss i Færder.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagene har lokalpressen registrert minst to hendelser med branntilløp og barnehage som fellesnevnere.

Tydelige merker

Først i nord, der ytterveggen til Silsand barnehage i Senja fikk tydelige merker etter en hendelse som trolig kunne fått langt mer alvorlige følger enn begrensede materielle skader.

– Barnehagen har hengt opp bilder og dokumentasjon av unger i aktivitet som vi pynter med. Det har de tent på. Det ser også ut som de har forsøkt å tenne på en del av platten, sier virksomhetsleder for barnehagene i Senja nord, Merete Henriksen, til Folkebladet (krever abonnement).

Leder for etterforskningsenheten ved Finnsnes politistasjonsdistrikt, Bjørn Georg Pedersen, forteller til samme avis at det som hadde skjedd ble oppdaget lørdag formiddag, og at politiet har startet etterforskning. I tillegg til at saken er anmeldt, har barnehagen vært i kontakt med skolen som ligger i samme område.

Så lenge de orket

Så til Færder, hvor stiftelsen Barnas Have har for vane å dra på tur – og ofte gjør det med båt til øya Steinkloss som ligger inne i en nasjonalpark. Så også mandag, ifølge Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB). Det er de som på Facebook forteller om opplevelsen barnehagen da hadde.

«I dag ble de møtt av søppel, glasskår og brann», skriver VIB.

Først ryddet barna masse søppel, fortelles det i innlegget. Etter hvert kjente de at de luktet røyk, men antok at den kom fra andre gjester på øya som grillet. Så oppdaget barna at det røyk opp fra bakken flere steder. Det ulmet i gress og mose.

«Da gikk barna og hentet saltvann i kopper, og slokket etter beste evne. De holdt på så lenge de orket. Det var ikke så mye røyk at det var noen helseskade for små brannkonstabler», skriver VIB.

– Tent på 8-10 steder

110 ble varslet av ansatte i barnehagen, og brannvesenet kom til stedet. Brannmester Erik Nygaard beskriver et nedslående syn; at det rett og slett var tent på 8-10 steder på nord- og østsiden av øya.

– Det er bare flaks at brannene ikke har endt i storbrann i den tørre vegetasjonen. Vi slokket de stedene vi fant hvor det ulmet, og flere steder har det brent ned i bakken, sier brannmesteren i innlegget, som blant annet gjengis av Tønsbergs Blad og NRK Vestfold og Telemark.

I Oslo har det vært en rekke branner i barnehager den siste tiden. I flere tilfeller har politiet en hypotese om at brannene kan være påsatt.

Powered by Labrador CMS