Nelly og Hamza sammen med Lise Lotte Ågedal og Linn Elise Heimro Kristiansen på Jordbæreventyret barne- og familiefestival i Sylling.
Nelly og Hamza sammen med Lise Lotte Ågedal og Linn Elise Heimro Kristiansen på Jordbæreventyret barne- og familiefestival i Sylling.

Barnehagelærer med barneboksuksess

"Nelly og Hamza" er fire år, går i barnehagen og er gründer Linn Elise Heimro Kristiansens hjertebarn.

Publisert Sist oppdatert

Ideen om fire år gamle "Nelly" så dagens lys da spesialpedagog Linn Elise Heimro Kristiansen jobbet med et barnehagebarn som hadde problemer med å tolke andres følelser.

– Jeg lette etter litteratur som kunne hjelpe ham og var innom mange biblioteker og nettsider. Men bøkene jeg fant manglet bilder og da var vi like langt.

Dermed skrev den kreative barnehagelæreren selv historien om "Nelly", som blir både, glad, sint og lei seg i barnehagen.

Drømmer om Barne-TV

Dette er nå tre år siden. Og siden da har "Nelly" fått en bestevenn i den flerkulturelle gutten "Hamza", blitt utgitt i en bokserie på 21 bøker, blitt puslespill og dukkeshow og musikal. Det er endog diktet helt egne sanger til figurene og nå står en app på trappene.

Drømmen er Barne-TV og hun venter spent på tilbakemelding etter et møte med NRK Super.

– Så langt er bøkene solgt til 500 barnehager, som bruker dem både i samlingsstunder og i månedsplaner, sier en stolt gründer.

Musikal

Nå reiser hun rundt sammen med musikkterapeut Lise Lotte Ågedal og holder "Nelly og Hamza"-show for barnehager og i biblioteker. Paret har også blitt populære foredragsholdere på barnehagelærerutdanningen der vi snakker om hvordan de bruker hver sin master og kompetanse til å samarbeide om språk og musikk.

– Da jeg begynte å skrive om "Nelly", hadde jeg ikke tenkt lengre enn til å hjelpe gutten jeg jobbet med. Men ideen utviklet seg, og jeg tok kontakt med Innovasjon Norge og fikk etter hvert kontrakt med Elektronisk Undervisningsforlag AS, som markedsfører bøkene mot barnehager.

"Nelly og Hamza" opplever mye sammen. Noen bøker handler om farger, andre om opplevelser og følelser. Og det unike ved historiene, er at de alle har forankring i Rammeplanen for barnehager. For Kristiansen – som er barnehagelærer i bunn – var det en selvfølge.

Satser internasjonalt

– Jeg tror noe av bøkenes suksess skyldes at de formidler noe som alle barn bør kunne noe om før skolestart, sier Kristiansen.

I 2013 ble "Nelly og Hamza" et AS, der selskapet Convarig AS nå eier 50 prosent. Alle illustrasjonene er det Kari Sortland som står for.

Nå ønsker Kristiansen å jobbe framover mot utlandet og nye "Nelly og Hamza"-produkter.

Vil være førstevalget

– Navnene deres betyr lys og styrke. Noe som har symbolsk mening for meg. Håpet er å selge konseptet inn til TV, og da trenger jeg andre som kan sette dette sammen til animasjon eller tegnefilm. Jeg føler dette er det naturlige steget framover og sikter på en treårsperiode, sier Kristiansen.

Hun ønsker at bøkene skal være barnehagenes og foreldrenes førstevalg når det kommer til bøker som kombinerer lek og læring.

Og mens hun venter på napp fra TV-produsenter, ligger appene fra Ravn Studio - som har spill fra blant annet "Vennebyen", "Kaptein Sabeltann" og "Pippi Langstrømpe" -  og rundt 20 helt ferske "Nelly og Hamza"-sanger klare. Sangene kommer i form av de kjente Singsang-kortene og vil være tilgjengelig i bokhandlere før jul.

Må tåle en trøkk

For Kristiansen er livet som gründer givende og hektisk. Det dette hun vil jobbe med.

– Man må tåle litt skal man satse for seg selv. Folk snakker og man må tåle og høre nei. Likevel er det artig å se produktet utvikle seg og målet er selvfølgelig alle hjem og barnehager, ler hun.

Men uansett hvor mye "Nelly og Hamza" vokser, vi de alltid være fire år og full av undring, følelser og opplevelser.

Bøkene egner seg for barn i alle aldre og du kan lese mer om dem på nellyhamza.com.

Powered by Labrador CMS