'Jakten på fortellinger. Barne- og ungdomslitteratur på tvers av medier'.
"Jakten på fortellinger. Barne- og ungdomslitteratur på tvers av medier".

Prestisjepris til barnebokforskere

Barne- og ungdomsbokforskere verden over ser nå til Norge etter at en forskergruppe fikk pris for beste antologi på en internasjonal konferanse i England i august.

Publisert Sist oppdatert

Professor Elise Seip Tønnessen ved Universitetet i Agder er blant forskerne som delte prisen for beste antologi på en internasjonal konferanse i England.

Den prisbelønte boka heter «Jakten på fortellingen - Barne- og ungdomslitteratur på tvers av medier». I boka setter forskerne søkelyset på hva som skjer med tekster og lesere når tekstmøter forflyttes mellom ulike medier.

– Dette er en stor og gledelig internasjonal anerkjennelse til barnebokforskningen i Norge og også Universitetet i Agder (UiA), sier Tønnessen ved UiAs Institutt for nordisk og mediefag til uia.no.

I antologien ser de norske forskerne blant annet på hva som skjer når en skjønnlitterær barne- eller ungdomsbok blir til en film, app eller gjenskapes i andre kunstformer. Historien er lik, men opplevelsen kan være ulik. Det nye mediet preger både hvordan historien utformes, og hvordan vi opplever den.

Boka er et resultat av forskningsprosjektet «Barne- og ungdomslitteraturen i et medialisert tekstunivers» (2011-2014) ved Norsk barnebokinstitutt (NBI). Foruten Tønnessen består forfatterteamet av Agnes Margrethe Bjorvand fra UiA, samt Hanne Kiil, Silje Hærnes Linhart, Ingebjørg Mjør, Kjersti Lersbryggen Mørk, Lisa Nagel, Åse Marie Ommundsen, Lin Prøitz, Astri Ramsfjell, Anne Skaret, Trine Solstad og Kristin Ørjasæter.

I forbindelse med bokarbeidet ble det også laget en utstilling, «Fra perm til skjerm», som er vist i NBIs lokaler. Videre er det laget en egen ressursside for bruk av «Jakten på fortellinger i undervisning». Boka henvender seg til forskere, men også til lærere, bibliotekarer, formidlere, forlagsfolk, forskere og andre som formidler tekster og litterære erfaringer til barn og unge.

Les mer om boka her.

Om IRSCL

● IRSCL – The International Research Society for Children’s Literature, er en organisasjon som støtter og synliggjør forskning på barne- og ungdomsbokfeltet, og har medlemmer fra over 40 land.

● Forskere som vil være synlige på det internasjonale, barnelitterære forskningsfeltet er medlem av IRSCL når de har nådd et visst nivå.

● Organisasjonen arrangerer jevnlige forskningskonferanser, og jobber også med å styrke samarbeidet mellom forskere i ulike land, og innenfor ulike felt knyttet til barne- og ungdomslitteratur. Den deler også ut en pris for monografier hvert annet år, men i år delte de for første gang også ut en antologipris. Konkurransen er stor, alle medlemmene av IRSCL sender inn forslag til kandidater.

Powered by Labrador CMS