Bamsene Tim og Tiril kommer frem og leker i barnehagen etter barn og ansatte har gått hjem for dagen.
Bamsene Tim og Tiril kommer frem og leker i barnehagen etter barn og ansatte har gått hjem for dagen.

Har jobbet over 20 år i barnehage – nå har hun laget bok om den magiske barnehagehverdagen

– Vi kan lære mye av barns tilstedeværelse og lekenhet, sier barnehagelærer Kari Gjøra.

Publisert Sist oppdatert

Gjøra fullførte barnehagelærerutdanningen sin ved Dronning Mauds Minne høgskole i 1996. Siden har hun arbeidet i hovedstaden – i en studentbarnehage på Kringsjå, med førsteklassinger på Oppsal skole og de siste 20 årene i Myrvoll barnehage på Bøler.

Den erfarne pedagogen hadde lenge lekt med tanken om å skrive barnebok. Da pandemien traff landet, og det var mindre å finne på om ettermiddagene, bestemte hun seg for å sette ideen ut i livet.

– Alt arbeidet er gjort på fritiden. Mens andre har hatt strikking eller maling som hobby, har jeg laget bok, forteller Gjøra.

De syv fagområdene

Boka har fått tittelen «Den magiske barnehagedagen» og handlingen tar utgangspunkt i de syv fagområdene i rammeplanen.

– Fagområdene gjenspeiler veldig mange av barns interesser. De er interessert i å synge, samtale, bygge, drive med maling og kroppslig aktivitet, så innholdet i de ulike fagområdene er en veldig stor del av barns hverdag, sier barnehagelæreren.

Kjente aktiviteter

I boka møter vi bamsene Tiril og Tim. Etter at barn og ansatte har gått hjem for dagen kommer de frem og leker i barnehagen sammen med de andre bamsevennene sine.

Gjennom fargerike fotografier og vers på rim blir vi kjent med Tiril og Tim mens de holder på med aktiviteter som barnehagebarn kan kjenne seg igjen i. De er på tur i skogen, de leser bok, de snekrer og de tar seg en hvil.

– Jeg hadde lyst til å lage en bok illustrert med fotografier, for barn synes ofte det er veldig spennende med ekte bilder. Opp igjennom årene har jeg brukt mye foto til å dokumentere det vi holder på med i barnehagen og brukt bildene som utgangspunkt for samtaler med barna, forteller den pedagogiske lederen.

Regnbuens syv farger markerer hvert sitt fagområde i boka, opplyser hun videre:

– Sidene som viser bamsene i lek og aktiviteter knyttet til kommunikasjon, språk og tekst er for eksempel farget røde.

Innblikk i hverdagslivet

Gjøra mener det er viktig å sette ord på det som foregår i barnehagen. Hun ønsket derfor også å lage en bok som kan gi foreldre bedre kjennskap til barnehagens pedagogiske innhold.

– Jeg tror ikke alle tenker over at vi jobber etter en rammeplan. Ved å lese boka sammen med barna vil foreldrene få et innblikk i barnehagens hverdagsliv, sier hun.

– Tanken er at barn og voksne kan bruke boka som utgangspunkt for samtaler om hva barna selv opplever i løpet av barnehagedagen.

Innspill fra barna

Gjøra gir ut boka på eget forlag og har selv stått for både tekst og foto.

– De fleste bildene er tatt i og ved barnehagen på Bøler, av innemiljøet og utelekeplassen vår, samt på Sørli Gård som er en besøksgård i nærheten av barnehagen.

Barna på avdelingen har også vært litt involvert i prosessen, opplyser den pedagogiske lederen.

– Jeg har vist dem bilder og utdrag fra boka, og de har vært ivrige på å kommentere, forteller hun.

– Lek er magisk

– Tittelen på boka er «Den magiske barnehagedagen». Hva er det som gjør barnehagen så magisk, synes du?

– Det er måten barn er i verden på. De lever i nuet, noe som kan være vanskelig for oss voksne å få til. Når barna er i lekeverdenen sin, er det helt magisk.

– Jeg tror vi kan lære mye av tilstedeværelsen og lekenheten til barn. Når de leker eller leser en god bok er de i flytsonen og da er de fullstendig til stede, sier Gjøra.

En god barnehagehverdag

Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver understreker at personalet skal arbeide tverrfaglig og helhetlig og se de ulike delene i rammeplanen i sammenheng.

Gjøra synes noe av det aller beste med å jobbe i barnehage er denne muligheten til å jobbe tverrfaglig:

– Man kan ta utgangspunkt i de syv fagområdene, koble dem sammen, jobbe med temaer over tid og ta fatt i det som interesserer barna. Sammen med omsorgsfulle ansatte og et positivt miljø legger det til rette for en god barnehagehverdag, sier hun.

Powered by Labrador CMS