Bodø kommune mangler 235 barnehageplasser for å innfri løftet om plass til alle ettåringene.
Bodø kommune mangler 235 barnehageplasser for å innfri løftet om plass til alle ettåringene.

Må opprette 235 plasser for å innfri løfte til ettåringene

Ap hadde barnehageplass til alle ettåringer som et av sine valgkampløfter før sist kommunevalg i Bodø. Etter tre år med makt er det fremdeles langt igjen.

Publisert

Det er Bodø Nu (krever innlogging) som skriver om situasjonen i barnehagesektoren i dag. 

I valgkampen som førte til at Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne overtok makten i Bodø i 2015, var barnehage ett av temaene som gikk igjen. Ap gikk lengst i sine garantier, og lovte plass i barnehagen til alle fra fylte ett år, uansett når på året man er født.

– Utfordrende

Men det er langt igjen: 

I et saksfremlegg til komiteen for oppvekst og kultur i Bodø kommune, anslår barnehagekontoret at det må opprettes 235 barnehageplasser for å få dette til.

Barnehagesjef Lise Tronrud sier til avisen at situasjonen per dags dato at alle som har lovpålagt rett til barnehageplass, får det. Det vil si barn som fyllet ett år før 30. november samme år som hovedopptaket til barnehagene gjennomføres i august. Men de som har barn født senere, risikerer å må vente lenge på plass. 

Barnehagesjef i Bodø kommune, Lise Tronrud.
Barnehagesjef i Bodø kommune, Lise Tronrud.

– Det er ingen tvil om at det vil bli utfordrende å etablere 235 barnehageplasser. Det er ikke gjort over natta. Derfor har vi også anbefalt en gradvis innføring av ordningen med plass fra fylte ett år, sier Tronrud til Bodø Nu.

– Politikk tar tid

I juni i fjor gjorde kommunen et vedtak om at alle nye barnehager skal eies og drives av Bodø kommune eller ideelle aktører. Vedtaket ble opphevet av Fylkesmannen i oktober. 

Mens det i februar i år ifølge Bodø Nu manglet 62 plasser for å innfri løftet om barnehageplass til alle ettåringer, har tallet nå steget til 235.

– Å gjennomføre politikk er noe som tar tid, og store reformer som rett til plass fra fylte ett år er ikke gjort i en håndvending. Det neste året vil barnehagereformen ha vårt fulle fokus, og vi har et klart mål om å innføre rett til plass fra fylte ett år i løpet av 2019. sier Morten Melå (Ap) til avisen.

Han legger til at utgangspunktet for å få til dette er godt, siden et samlet bystyre i Bodø vil prioritere denne barnehagesatsingen. 

Powered by Labrador CMS