Barna kjører racerbil med instruktør Julie Viken, noe de syntes var veldig artig.
Barna kjører racerbil med instruktør Julie Viken, noe de syntes var veldig artig.

Saltrening for de yngste ble en suksess

Blåveiskroken Barnehage i Bærum fikk være prøvekaniner da det lokale treningssenteret testet ut et nytt konsept beregnet på barnehagebarn. Det gikk rett hjem hos de små.

Publisert Sist oppdatert

Da Blåveiskroken Barnehage på Gjettum i Bærum ble spurt om å prøveteste et nytt treningskonsept kalt «Eventyrtrening» for barn mellom tre og seks år på det lokale treningssenteret Svettis & Friskis, takket de selvfølgelig ja. Daglig leder i barnehagen, Guro Qvist, mente det ville være spennende og utforske om innholdet i timen appellerte til målgruppen.

Dermed stilte ti ivrige barn mellom tre og fem på treningsstudioet forrige fredag formiddag.

– Vi ble kontaktet av moren til et av barna som gikk hos oss i fjor. Hun er treningsintruktør og senteret har laget en treningstime for barn og var spent på om de ville treffe målgruppa. For vår del, var det artig å prøve noe nytt, selv om fysisk aktivitet ikke er noe som mangler i barnehagehverdagen, sier Qvist.

Fine tips

Timen besto av musikk, fysisk aktivitet, rytmer, lek og drama. Og det fenget absolutt de små.

– Dette er elementer vi fletter inn i hverdagen vår, og barna kjente igjen både sanger og tema. Vi fikk noen fine tips som vi kan ta med oss videre, blant annet hvordan vi kan gjøre samlingsstundene litt mer aktive, sier Qvist.

Hun understreker at treningen vil foregå på ettermiddagstid og at dette ikke er noe barnehagen vil fortsette med. Men det var likevel artig å se hvor ivrige barna var.

Små overraskelser underveis

Barna fikk servert kjent musikk der de fikk late som om de var ulike dyr og kjøretøy. Det var også fokus på kroppsdeler.

– Barna fikk løpe mye og det var lagt inn noen små overraskelser som gjorde det spennende, sier Qvist.

Det som er litt morsomt, er at noe så enkelt som løping var barnas favoritt.

– Da vi spurte hva de likte best, var det å få løpe det beste, sier Qvist.

Aktivitet for foreldre og barn sammen

– Så avsluttet instruktøren timen med en spennende boks som inneholdt elementer for å oppsummere timen, sier Qvist.

Instruktør ved Friskis & Svettis, Julie Viken, sier at de ønsker å tilby barn i barnehagealder et supplement til aktiviteten i barnehagen, spesielt i helgene og fritiden.

– Timene vil kjøres på lørdager og være en aktivitet barn og foreldre kan gjøre sammen. Jeg ønsket å starte dette på grunn av at jeg selv savnet et tilbud til mer organisert aktivitet og trening med min egen sønn som enda ikke var gammel nok til å delta på aktivitetene som normalt tilbys skoleelever, sier Viken.

Fokus på lek

– Hva må man tenke på når det gjelder små barn og denne typen salaktivitet?

– Under barnetimene fokuserer vi mye på lek. Vi tilpasser øvelser til barna, slik at de får trent både koordinasjon, balanse og styrke med egen kroppsvekt som motstand - alt pakket inn i en morsom pakke som ikke føles som trening.

Målet med treningen er å hjelpe barn og voksne til å bli motivert og inspirert til bevegelse, samt tilby en spennende helgeaktivitet til familier med små barn.

Populært i Sverige

– Det finnes flere Friskis & Svettis-foreninger som har barnetrening, og spesielt i Sverige er dette ganske stort. Der er instruktørene gjerne også med på festivaler for barn, og har gruppetimer både i sal og utendørs, sier Viken.

– Vi håper at ved å introdusere barn til aktivitet og trening via lek i en ung alder kan vi kanskje inspirere dem til å også være aktive når de blir eldre, for å redusere ulike livsstilssykdommer som både barn og voksne ofte lider av som følge av mye inaktivitet og stillesitting. Vi har også noe som heter Røris, for aktivitet i skole og barnehage, som er noe lærere og barnehageansatte kan lede selv ved hjelp av en CD med instruksjoner, sier Viken.

Guro Qvist syntes timen passet bra til barnehagebarna og det var spesielt fint å få nye ideer til aktiviteter i barnehagen.

– Fysisk aktivitet, lek, rytmer og drama er noe av innholdet i enhver barnehagedag, men det er alltid fint å få inn noen nye ideer. Og ungene koste seg virkelig, sier Qvist.

Powered by Labrador CMS