Valheim barnehage er en av de største barnehagene i Bergen og åpnet i 2014. Foto: Synnøve Aas, Bergen kommune
Valheim barnehage er en av de største barnehagene i Bergen og åpnet i 2014. Foto: Synnøve Aas, Bergen kommune

Barnehage mistet kontroll på bilder av lettkledde barn

Bilder av opptil 100 barn i lek havnet ved en glipp ut på internett. Enkelte av bildene viste barn delvis avkledd i lek med vann. Datatilsynet omtaler saken som urovekkende.

Publisert

Ved en tilfeldighet oppdaget mamma Unni Hauge Rørvik i februar i år det som hadde skjedd.

Hun gjorde et Google-søk på "Valheim barnehage", og til sin overraskelse fikk hun se bilder av sønnen som badet.

Det er Bergens Tidende som skriver dette.

Delvis avkledd

Bilder av mellom 50 og 100 barn var ved en feil publisert på barnehagens hjemmeside og senere spredt videre til nettsiden docplayer.me. Det kommer fram i en avviksmelding som Bergen kommune har sendt til Datatilsynet.

Bildene blir av kommunen beskrevet på følgende måte:

"Bildene er tatt av barn i lek, og ment for internt bruk i barnehagen samt informasjon til foreldre. Enkelte bilder viser barn delvis avkledd i lek med vann."

Bildene er nå slettet. Men kommunen melder ifølge Bergens Tidende til Datatilsynet at bildene fortsatt kan være tilgjengelige i søkemotorer og mellomlagre på nettet.

Vi ser veldig alvorlig på denne saken, for slike bilder kan potensielt misbrukes.

Gøran Breivik, Bergen kommune

Ser alvorlig på saken

Personvernombud Gøran Breivik i Bergen kommune sier til avisa at de som publiserte bildene ikke visste at de ble publisert slik at alle fikk tilgang til dem.

- Slike bilder skal selvsagt ikke legges ut på nettsidene til barnehagen. Vi ser veldig alvorlig på denne saken, for slike bilder kan potensielt misbrukes, sier Breivik til Bergens Tidende.

Datatilsynet omtales av Datatilsynet som "urovekkende". Tilsynsorganet har imidlertid ikke gått videre med saken. Dette ettersom kommunen har iverksatt egne tiltak.

Powered by Labrador CMS