Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) sto for den høytidelige åpningen.
Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) sto for den høytidelige åpningen.

Han tror de har bygget byens fineste barnehage

Det var stor jubel da Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) klippet snoren og erklærte Eventus Birk barnehage for åpnet.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagen har vært i drift siden august, men torsdag var det endelig tid for fest for store og små med sjokoladekake, julebrus og snorklipping.

Barnehagen, som har 80 barn og 21 ansatte (hvorav omtrent halvparten er menn), har kostet 48 millioner kroner. Styreleder i Eventus barnehage AS, Kjetil Tuvin Hopen, er stolt over hva de har fått til.

Klikker du på denne linken, kan du oppleve den nye barnehagen – fra rom til rom – i en 3D-presentasjon utført av 2BThere Solutions.

– Ikke sett noen finere

– Vi har brukt masse tid og masse penger. Men vi har fått en utrolig flott barnehage med et fantastisk uteområde. Jeg har vært i en del barnehager rundt om i Bergen, men jeg tror ikke jeg har sett noen finere enn denne, sier Hopen på ekte bergensk beskjedent vis.

Han innrømmer at han nok er ganske subjektiv. Han har selv vært sterkt medvirkende i tegneprosessen.

– Vi har jo hatt et arkitektfirma som har laget arbeidstegningene. Men jeg har selv stått for rominndelingen og hva som skal være hvor, sier styrelederen i Eventus.

God plass til lek

Dette er den femte i rekken av Eventus-barnehager. Kjetil Tuvin Hopen har vært med på å bygge flere barnehager før, og han mener å vite hva som er viktig.

– Det viktigste for meg er at det er god plass til barna og til lek: At de har store gode flater. Men det er også viktig å ha rom der de kan trekke seg litt vekk: At de kan dele seg opp i mindre grupper, sier Kjetil Tuvin Hopen.

Ros fra entreprenøren

Det er Byggmestern Larsen og Sjølie AS som har vært entreprenør. Daglig leder Aslak Larsen har vært med på å bygge over 140 barnehager, hovedsakelig for Trygge Barnehager AS. Også han mener Eventus Barnehage AS har grunn til å være stolt av resultatet.

– Utformingen av bygget er veldig funksjonell. Barnehagen ligger veldig fint i terrenget, og både uteområdet og innvendig er det veldig bra, sier Larsen.

Stort kjøkken – og flere små

I den nye barnehagen er det et stort kjøkken med egen kokk. Men i tillegg er det mindre kjøkken tilknyttet hver avdeling der barna kan medvirke. Hopen understreker at kosthold er viktig for Eventus-barnehagene:

– I tillegg har vi lagt veldig stor vekt på uteområdet. Jeg føler at det generelt sett ikke blir brukt nok ressurser på uteområdet.

Møkkakjeller, buss og båter

I Eventus Birk barnehage er de ekstra stolt av en «møkkakjeller», som er en steinkjeller under bakkenivå som er bygd opp igjen for å ta vare på historien om stedet der barnehagen ligger.

Barnehagen har både egen buss, samt at den disponerer båter, kanoer og flotte friluftsområder. Halvparten av de ansatte er barnehagelærere.

– Bruker bare penger på kvalitet

– Hvordan er alt dette mulig i en tid der mange barnehager sliter med å få økonomien til å gå rundt?

– Det er mange som spør hvordan får råd, men det er ikke noe enkelt svar på det. Én ting er at vi er en non-profit-kjede, så alt vi tjener går tilbake til driften. Men dessuten er vi veldig bevisst på at alt vi bruker penger på skal gå til kvalitet. Vi bruker ikke penger på annonsering og minst mulig på administrasjon og ting som ikke fører til aktivitet. Dessuten sparer vi en del penger på at vi har et sykefravær på mellom fire og fem prosent, mens det ligger på rundt 10 prosent i de kommunale barnehagene i Bergen, sier Kjetil Tuven Hopen.

For ordens skyld: Kjetil Tuven Hopen er styremedlem i PBL (Private barnehagers landsforbund). PBL er også eier av barnehage.no.

Powered by Labrador CMS