Styrer og medeier Rigmor Ulvund må innse at de nye normene betyr kroken på døra for Vethe Gardsbarnehage i Voss kommune. Foto: Privat
Styrer og medeier Rigmor Ulvund må innse at de nye normene betyr kroken på døra for Vethe Gardsbarnehage i Voss kommune. Foto: Privat

Lavere tilskudd og skjerpede krav: Her er det kroken på døra

Det gikk som eier Rigmor Ulvund fryktet: Til sommeren er det slutt for Vethe gardsbarnehage.

Publisert

For tre uker siden skrev barnehage.no at én av fire av de minste PBL-barnehagene mener grunnlaget for videre drift ikke er til stede dersom bemannings- og pedagognormen innføres uten mer finansiering enn det Kunnskapsdepartementet har lagt opp til.

– Vi har ingen sjanse til å imøtekomme det nye pedagogkravet. Et ekstra statlig øremerket tilskudd som skulle dekke merutgiftene til barnehagen ved å ansette en ekstra pedagog, utgjør totalt 21.000 kroner for oss. Det er regelrett latterliggjøring av de små barnehagene, sa Rigmor Ulvund som eier Vethe Gardsbarnehage på Voss sammen med Trude Vestrheim til barnehage.no.

Tidlig i februar hadde eierne informert ansatte og foreldre om at situasjonen var prekær og at barnehagen sto i fare for å måtte legges ned.

Barnehagen har 18 plasser, en pedagog, en fagarbeider og en assistent på jobb hver dag.

- Trist

Avisa Hordaland (krever innlogging) skriver nå at avgjørelsen er tatt. Når barnehagen stenger for sommeren, låses dørene for godt.

Barn fra Vethe gardsbarnehage skal bli kjent med gleden ved å være utendørs. Fra sommeren er det slutt. Foto: Privat
Barn fra Vethe gardsbarnehage skal bli kjent med gleden ved å være utendørs. Fra sommeren er det slutt. Foto: Privat

- Dette er frykteleg trist, sier Rigmor Ulvund til Avisa Hordaland:

- Trist både for borna, som ikkje lenger skal få oppleva det mangfaldet barnehagen på Vethe har representert gjennom 16 år, men óg for våre tilsette som frå hausten ikkje lenger har ein arbeidsplass å gå til her på Vethe.

Reduserer tilskuddssatsen

Samtidig som staten varsler strengere krav om bemanning i barnehagene, opplever Vethe Gardsbarnehage at Voss kommune reduserer tilskuddssatsen fra 198.690 til 181.725 kroner for hvert barn under tre år.

Etter noen år med små overskudd blir det minus i regnskapet for 2017. For 2018 er det budsjettert med en betydelig minus.

Ville måtte ansette pedagog

Vethe Gardsbarnehage ligger innenfor varslet norm for grunnbemanning. Men skulle den klare å oppfylle den vedtatte pedagognormen, ville barnehagen måtte ansette en ekstra barnehagelærer og si opp en av de andre ansatte.

Det ekstra øremerkede tilskuddet på totalt 21.000 kroner er ikke i nærheten av å dekke ekstrautgiftene dette ville medført.

Rigmor Ulvund sier til Avisa Hordaland at hun frykter det bare er et spørsmål om tid før vi ser en massenedleggelse av små barnehager.

- Ikkje berre på Voss, men over heile landet, sier Ulvund til avisa.

Powered by Labrador CMS