Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Kommunen har 7,7 barn per ansatt: «Vi driver godt og effektivt»

Brønnøy kommune har den laveste voksentettheten i norske barnehager. – Vi har aldri sløst med pengene i barnehagene, sier oppvekstsjefen. Ordføreren hevder at lave tilskudd er et bevis på effektiv drift.

Publisert Sist oppdatert

Under et medlemsmøte for barnehager i PBL (Private barnehagers landsforbund) denne uka presenterte PBL-advokat Hans-Are Nyheim tall som synliggjorde noen av de lokale utfordringene ved innføring av bemanningsnormene:

– Brønnøy er lavest på sats og har puttet inn flest unger. Dere driver i en verstingkommune, sa Nyheim til PBL-medlemmene, ifølge Brønnøysunds Avis.

Ifølge statistikkportalen til Utdanningsdirektoratet er det omregnet 7,7 barn per ansatt i de kommunale barnehagene i Brønnøy, i de private barnehagene er det 6,5 barn per ansatt.

Tall fra PBL viser at et gjennomsnittlig tilskudd for små barn i 2018 vil bli 209.000 kroner. I Brønnøy vil tilskuddet bli 171.000 kroner, ifølge PBLs tall.

Kuttet bevisst

Barnehage.no har tidligere skrevet at Brønnøy kommune hadde fram til 2015 en grunnbemanning på 6,0.

Men da politikerne måtte kutte kostnader for å forsøke å få kommunen ut av Robek-lista, vedtok kommunestyret å foreta en nedbemanning i barnehagene.

For å spare 4,6 millioner kroner, ble det på tampen av 2015 vedtatt at forholdet mellom voksne og barn skulle være 1-4 blant de minste og 1-7 blant de største barna. Nedbemanningen fikk virkning fra august 2016.

– Godt og effektivt

Ordfører Johnny Hansen (Ap) sier til Brønnøysunds Avis at de lave tilskuddssatsene må være et bevis på at kommunen driver godt og effektivt.

Oppvekstsjef Knut Johansen sier til avisa at lave satser er et resultat av en villet økonomisk innstramming.

–  Vi har aldri sløst med pengene i barnehagen, så det viser at vi driver veldig økonomisk i de kommunale, sier han til Brønnøysunds Avis.

Kutter ytterligere for private

Johansen forklarer overfor avisa at det er urettferdig å skulle sammenligne bemanningen i de private og kommunale barnehagene.

Bemanningen i de kommunale barnehagene ble lavere etter at kommunen kuttet 4,6 millioner kroner i barnehagebudsjettet fra og med budsjettåret 2016. De private barnehagene får tilskudd basert på faktisk forbruk i kommunene, beregnet ut fra to år gamle kommunale regnskap.

– Derfor får de private barnehagene nedskjæringene først i 2018, sier Johansen til Brønnøysunds Avis.

– Ikke mulig

I sommer intervjuet barnehage.no daglig leder Morten R. Horn i Norlandia Kløvermarka barnehage om forventningene til nye normer sett i lys av tilskuddssatsene.

 

Han må øke bemanningen fra om lag 12 til om lag 14 stillinger i en periode da tilskuddene i praksis går ned.

– Det er ikke mulig for oss med den driften vi har nå å øke bemanningen tilstrekkelig med de tilskuddssatsene vi har nå og de neste årene, sa Horn til barnehage.no.

  • I en tidlig versjon av denne artikkelen skrev vi at Brønnøy kommune hadde 7,62 barn (omregnet) per voksen i sine barnehager. Det var basert på innrapporterte tall til Basil per 15. desember 2016. Men korrigerte tall i Utdanningsdirektoratets statistikkportal viser at det reelle tallet er 7,7.
Powered by Labrador CMS