Helge André Njåstad er leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Han er Hordaland Frps førstekandidat til valget i september.
Helge André Njåstad er leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Han er Hordaland Frps førstekandidat til valget i september.

Tok en hel dag i barnehage – tar med seg sterke inntrykk tilbake til Stortinget

Mange politikere besøker barnehager – særlig i valgkampen. Frp-toppen Helge André Njaastad tok like godt en hel dag i Søre Øyane Naturbarnehage. Han ble overveldet av inntrykk.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg mener at det har vært for lite fokus på barnehagepolitikk etter barnehageforliket. Det eneste som er blitt tema er spørsmålene om de såkalte velferdsprofitørene og om unge, kvinnelige gründere skal ha rett til å tjene penger på å skape gode arbeidsplasser og gode barnehager, sier Njåstad til barnehage.no.

Han har selv erfaring fra sektoren – men fra et annet ståsted:

– Jeg er vel en av få stortingspolitikere som faktisk har gått i barnehage selv.

Ofte raskt innom

7. august la han ut et bilde av seg selv fra sin første dag i barnehage på første halvdel av 1980-tallet. Der søkte han om barnehageplass for én dag.

– Jeg har ganske ofte vært innom barnehager, ikke minst fra min tid som ordfører. Men det er alltid å stikke innom og så dra ut igjen. Jeg tenkte at en hel dag ville gi mer inntrykk og mer kunnskap om det som foregår i barnehagene, sier Njåstad.

Han sier at responsen var enorm, men at han landet på Søre Øyane Grendelag Naturbarnehage SA.

– I tillegg har jeg besøkt en fantastisk barnehage i Etne. Dessuten dro jeg med meg Siv Jensen til en barnehage på Askøy, sier politikeren som representerer Hordaland Frp.

Lærerikt på alle måter

 Torsdag morgen møtte han opp i barnehagen. Da fikk han anledning til å følge barn og voksne i sine helt dagligdagse rutiner. Han fikk god tid til å snakke med de ansatte om hvilke utfordringer de opplever i hverdagen.

Besøket varte fra 08.30 om morgenen til 15.00 på ettermiddagen.

– Det ble lærerikt på alle mulige måter. Ikke minst var det interessant å se hvor tillitsfulle barn er. Det sier noe om hvor viktig deres møte med pedagoger, fagarbeidere og assistenter er. De får en viktig rolle i livene deres, både sosialt og ikke minst med tanke på at barnehagen er starten på utdanningsløpet hvor de skal ta til seg ferdigheter som de skal ha med seg videre i livet, sier Njåstad.

– Det var også veldig interessant å snakke med ansatte om det å gå inn tidlig hvis det er utfordringer å gripe fatt i. Hvis man venter for lenge, vil det fort bli en mye tyngre sak å håndtere, legger han til.

Ingen forberedelser, ingen bilder

Stusser du over at vi ikke publiserer noen bilder fra besøket? Det har sin forklaring. Helge André Njåstad skulle ta del i barnehagedagen som om han var en vikar på opplæring. En helt vanlig vikar blir sjelden fotografert på sin første arbeidsdag. Derfor ble det heller ikke tatt bilder av ham i barnehagemiljøet.

– Det var slik både han og vi tenkte. Vi hadde heller ikke gjort noen som helst ekstra forberedelser. Dagen skulle være slik en vanlig dag i barnehagen er for oss, sier daglig leder Kjersti Ellingsen til barnehage.no.

Var litt skeptisk

Hun innrømmer at hun hadde snev av fordommer da det ble snakk om å få en stortingspolitiker på besøk en hel dag.

– Jeg tenkte «gjør han dette bare som en valgkamp-gimmick?», og «vil han møte oss med en ovenfra-og-ned-holdning?» Men slik ble det ikke. Han tok seg kjempegod tid til oss og hadde en utrolig fin tilnærming til barna. Han var aktivt med og oppriktig interessert, sier Ellingsen.

Hun og personalgruppa har i ettertid snakket om at de tror det kan gjøre en stor forskjell når politikere kommer så tett innpå barnehagehverdagen som det denne politikeren gjorde torsdag.

Etter at barna og de voksne var i skogen, hadde Njåstad og ledelsen en times møte der de snakket om den viktige jobben som gjøres i barnehagen.

– Han var veldig opptatt av at vi må være stolte av jobben og den kompetansen vi har, og at vi må framsnakke hvor viktig jobben vår er, sier Kjersti Ellingsen:

– Og så fikk han med seg litt faglitteratur slik at han har noe å fordype seg i når han får ledige stunder.

Vil styrke kommuneøkonomien

Helge André Njåstad selv tror at besøket blir å påvirke jobben han skal gjøre framover.

– Hvordan vil du ta med deg inntrykkene fra barnehagen inn på Stortinget?

– Ved å sette barnehager på dagsorden som noe mer enn spørsmål om "velferdsprofitører". Jeg var med på Stortinget og bestemte at barnehagepolitikk skal flyttes fra familie- og kulturkomiteen til utdanningskomiteen. Ved å plassere det der, er vi tydeligere på utdanningsbiten, dette med tidlig innsats og det å ha fokus på læring. Så vil jeg fortsette jobben med å styrke kommuneøkonomien. Det er veldig mange barnehager som føler at de får for lite ressurser til å få den bemanningen de trenger. Og med den nye bemannings- og pedagognormen på plass, må bemanningen opp mange steder. Det krever også at kommunene må settes i stand til å gjøre det som trengs, sier Njåstad som i dag sitter som leder i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite.

  • Med Helge André Njåstads tillatelse publiserer vi her det han selv torsdag kveld la ut på Facebook etter en dag i barnehagen:

MIN LÆRERIKE HOSPITERENDE DAG I BARNEHAGEN

Etter at eg hospiterte i Søre Øyane Naturbarnehage i dag, og aktivt fikk ta del i kvardagen deres, kan eg bare si ein ting, eg er sjokkert og overveldet av inntrykk. Eg har skrevet tidligere at eg fikk ein aha-opplevelse i Småfolk barnehage etter mitt møte der med fantastiske Annette og hennes entusiasme. Som eg skrev tidligere i dag så var eg nysgjerrig og at dette ville bli en helt annerledes dag på jobb, og det kan eg bekrefte at det ble.

Eg har opplevd så mykje i dag at eg nesten ikke vet hvor eg skal begynne. Alle de ulike menneskene, inntrykkene og opplevelsene eg hadde lar seg ikkje gjengi i et innlegg, så eg har på følelsen at dette vil bli langt selv med brøkdeler gjenfortalt.

Eg fikk være med på alle de daglige rutinene, og eg fikk en følelse av at de virkelig viste meg ein helt vanlig dag i barnehagen. Eg var med på samlingsstund, måltider, tur i skogen og utelek. Eg fikk være med de små barna før spisepause, og de store etter. På denne måten fikk eg også se forskjell på arbeidsmetoder og behovet hos de ulike aldersgruppene.

Eg er veldig takknemlig for at eg fikk ta del i alle disse settingene, og for at eg fikk oppleve hverdagsmagien eg opplever at i høyeste grad eksisterer i barnehagen.

Noe av det eg tar med meg videre fra denne dagen er blant annet viktigheten av de voksne i barnehagen. De voksne er viktige omsorgspersoner for barna, men de er også veiledere, lærere, rollemodeller og lekekamerater. De ser hver eneste barn og møter etter beste evne hvert barn på deres premisser. De behandler ikke alle likt, og det er jo riktig også, for i likhet med voksne har også barn individuelle behov. Det er nettopp derfor eg også hang meg opp i bemanningsnormen som nå skal ut på høring. Eg fikk vite i dag at dagens norm ikke er lovfestet, men en føring.

 Struper ein kommune inn på bemanningen i sine egne barnehager, går dette automatisk også utover tilskuddet til de private som da må redusere tilsvarende. Med den nye bemanningsnormen som nå er på høring sikrer vi grunnbemanningen og riktig tilskudd til alle landets barnehager.

 Eg er mer overbevist enn noen gang om at tidlig innsats i barnehagen og fokus på emosjonell og sosial kompentanse, og med den nye rammeplanen, vil bidra til at man i større grad forebygger i stede for å reparere senere i livet.

Eg vil avslutte dette innlegget med å fortelle litt om «Nelly-hytta», ei skogshytte ulike barnegrupper benytter i løpet av uka. Eg fikk gleden av å bli med hit i dag, eg var med barna og lage betasuppe på bålet og eg hadde gode samtaler med både barn og voksne. Eg traff til og med to pensjonister som var ute og gikk tur, men som tok seg turen bortom og snakket litt om Austevoll i gamledager.

 Med lekende unger på alle kanter kunne eg ikkje annet enn å nyte turen i skogen, og tenke over hvor viktig barnehagen er for samfunnet og for barna og deres utvikling. Tankene ble brått avbrutt da et av barna kom og tok med meg i leken deres. Plutselig befant eg meg midt i et sjørøverlandskap. Skogen var med et forvandlet til ei sjørøverskuta hvor eg ble tildelt rollen som Pinky, mens de andre selvsagt var Sabeltanns med de flotteste sverd av gamle pinner. Barna trengte ingen ekte skute, kanoner eller sverd, fantasien og den aktive deltagelsen av lekende voksne var mer en nok i seg selv, dette var helt fantastisk å se og være en del av. I noen minutter glemte eg hele valgkampen, og alt som egentlig betydde noe var å finne den gjemte skatten.

Nå som kvelden er her, er selvfølgelig valgkampen tilbake i hodet for fullt. Men Eg ønsker å bruke valgkampen til å formidle viktigheten av barnehagen, og IKKE snakke om den som en velferdsprofitør. Eg vil være barnehagenes Pinky på Stortinget.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

 

Powered by Labrador CMS