– Vi har et enormt behov for vikarer i barnehagene i Sør-Varanger, sier enhetsleder Eva Johanne Johnsen.
– Vi har et enormt behov for vikarer i barnehagene i Sør-Varanger, sier enhetsleder Eva Johanne Johnsen.

Frir til pensjonistene for å berge vikarmangelen i barnehagene

Mangelen på vikarer i barnehagene i Sør-Varanger har lenge vært prekær. Nå kan det tyde på at pensjonistene vil bidra til å berge situasjonen.

Publisert

– Det er veldig mange som har tatt kontakt, på telefon, på epost, og ikke minst personlig kontakt med meg. Det er veldig artig å bli stoppet på gata eller i butikken av eldre, spesielt pensjonister, som forteller at de lenge har gått og tenkt på at de kunne tenke seg å hjelpe til i barnehagene, og så leste de om dette i avisa, sier enhetsleder for barnehage Eva Johanne Johnsen i Sør-Varanger kommune til Sør-Varanger Avis (saken krever abonnement).

Ifølge barnehagefakta.no er det i alt åtte kommunale og to private barnehager i Sør-Varanger, samt to barnehageavdelinger i oppvekstsenter med henholdsvis to og fire barn.

Prekær vikarmangel

Mangelen på vikarer i de kommunale barnehagene har lenge vært prekær.

– Vi annonserer og bruker «ledige stillinger» på kommunens nettsider. Vi har nær kontakt med NAV og vi bruker Facebook, der folk deler og det får mange treff. Vi snakker også om dette med folk vi treffer for å spre ordet, men likevel er det ikke nok. Vi vet snart ikke hva vi skal gjøre, sa enhetslederen til samme avis tidligere i høst.

Hjemmesidene til kommunen sier sitt:

29. september: Vil du være vikar i barnehagen?

17. august: Barnehagene i Sør-Varanger trenger flere vikarer.

9. juni: Kan du tenke deg å være vikar i barnehagen?

Utfordringen med å skaffe nok ansatte ble også omtalt i barnehage.no i oktober.

Til Sør-Varanger Avis fortalte Johnsen tidligere at det var tre hovedgrunner til at det mangler folk i barnehagene: Faste ansatte som tar utdanning/videreutdanning og har permisjon, sykefravær og vakante stillinger gjør at grunnbemanningen i barnehagen blir lavere. Når det ikke finnes nok vikarer til å fylle opp, går det ut over både unger, foreldre, ansatte og arbeidslivet i kommunen.

– Vi har en enorm mangel på vikarer i barnehagene. Vi gjør alt vi kan komme på for å skaffe folk, men likevel er det ikke nok, sa enhetslederen for en snau måned siden.

Men nå kan det hende det blir en løsning:

– Det er spesielt det at man ikke trenger å jobbe hver dag som har vekket manges interesse, sier enhetsleder for barnehager, Eva Johanne Johnsen, som stadig forsøker å selge inn det å jobbe i barnehage:

– Man kan jobbe nesten omså hvor lite og når som helst, alt hjelper. To dager i uka hjelper masse. Det er vidunderlig å jobbe med unger, det finnes ikke noen finere jobb.

Johnsen har også fridd spesielt til pensjonistene:

– En ting er at dette passer godt for pensjonister som har lyst å jobbe litt, det gjelder andre skatteregler for pensjonister. En annen ting er at det er veldig bra for både unger og eldre at disse generasjonene møtes. Pensjonistene har både mye livserfaring og ofte noe spennende å fortelle fra en annen tid, sier Johnsen til Sør-Varanger Avis, og understreker at de som melder seg til tjeneste vil få kurs og veiledning og kan få jobbe omtrent så mye de vil.

Mange meldt seg

Johnsen forteller at de siste ukene har mange meldt seg, men at de fremdeles trenger mange tilkallingsvikarer - og at mange av de ferske tilskuddene ikke kan begynne å jobbe før politiattesten er på plass.

I tillegg til tilkallingsvikarer er det også stort behov etter faste stillinger i barnehagene. Per 3. november er det 16 ledige fulle stillinger i barnehagene i Sør-Varanger. En av dem er et vikariat.

Powered by Labrador CMS