DEBATT

Anette Svendsen er barnehagelærer i Vlaskjold barnehage i Sarpsborg.
Anette Svendsen er barnehagelærer i Vlaskjold barnehage i Sarpsborg.

– Sett ned kaffen å gå og lek!

– Voksne med kaffekopp i den ene handa og telefonen i den andre, sittende på en benk mens barna leker. Ærlig talt!

Publisert Sist oppdatert

Jeg har kjørt forbi utallige barnehager hvor voksne står fysisk med kaffekopp i den ene handa og dytter huska med den andre! Hvor skal du gjøre av kaffekoppen om det barnet faller av huska? Hvis du setter den fra deg kan jo noen andre barn velte den og brenne seg. For kaffen er jo ikke kald og uansett så kan koppen knuses.

Av en eller annen grunn så er det alt for mange barnehageansatte som tror de har det privilegium å gå rundt med en kaffekopp i handa hele dagen. At kaffe er en del av hverdagen. Vel, der tar du feil! Det privilegiet du har er å få være sammen med barn hele dagen i deres magiske verden. Oppfylle drømmer og gjøre nye oppdagelser hele tiden.

Det er ikke en lekepark hvor vi bare skal sitte og skravle på en krakk og observere barn. Kjørte forbi en barnehage her forleden hvor det satt tre voksne rundt og spiste pizza, mens barna lekte. Jeg hadde lyst å stoppe.

Hvor i all verden er tilstedeværelsen da? Jeg har vært i mange barnehager, kjørt forbi eller fått høre fra andre at dette dessverre er en praksis som forekommer alt for ofte.

Noen ganger er det hendelser som skjer i barnehagen som kanskje har en forklaring som ikke synes utenfra. Men husk på det da. At det er viktig hvordan det synes utenfra. At det handler om hvordan det ser ut for andre.

Jeg hadde ikke ville hatt mine barn i en barnehage hvor jeg stadig så voksne sitte på krakkene sammen med kaffekoppen i handa. Eller står og dytter huska eller leker i sandkassa. Jeg hadde valgt noen andre.

Jeg også er glad i en kaffe innimellom. Og jeg også kan drikke kaffe utenom pause innimellom i barnehagen. Men jeg går aldri rundt med en kopp og henger. Og om koppen står på en hylle et sted så er det en termokopp.

Vi må huske på det viktigste her. Vi jobber i barnehagen som skal være for BARN. Vi skal tilpasse oss barna, ikke omvendt. Og med det; legg fra deg telefonen. Den bør du ikke ha i lomma. Alle har vel jobbtelefoner. Du må ikke sende snap hele dagen. Du må ikke og skal ikke ha telefonen din med deg hele tiden på jobb. Du har pause, og eventuelt mulighet til å sjekke telefonen innimellom. Men du klarer ikke være tilstede på samme måte når du må ha med deg kaffekoppen og telefonen til enhver tid.

Om dere har det sånn i deres barnehage at foreldre kan sette seg ned å drikke kaffe og skravle for å få innblikk i hverdagen. Kan dere ikke heller bytte ut kaffekoppen med tegneark, papirfly eller en annen aktivitet ute eller inne? Det er jo en del av vår hverdag, ikke kaffe.

Nå er det på tide å løsne på slipsknuta og legge alle voksenbehov til side. Det er ikke en menneskerett å drikke kaffe på jobben vår. Det er ikke en menneskerett å sitte på en benk og drikke kaffe, skravle med andre voksne, mens barna leker. Dette kalles oppbevaring, ikke en pedagogisk virksomhet for barn.

Og husk dette: Når du kommer hjem skal du har alltid ha snakket mer med barn enn med voksne! Trekk fra de 30 minuttene du har pause, og eventuelt møter du er på så er det ett veldig enkelt regnestykke.

Flere av Anette Svendsens friske meninger kan du lese på bloggen Bokstavfolk.

Powered by Labrador CMS